Základní škola v Ostrově získá jako první v republice certifikát bezpečnosti

22. červen 2017

Základní škola v Myslbekově ulici v Ostrově se stane první školou v Česku, která získá certifikát bezpečné školy. Na její zabezpečení proti vniknutí agresora pracuje vedení školy už od roku 2014.

„Naše představa byla taková, omezit absolutně co nejvíce pohyb cizích osob. Prvním krokem bylo zavedení přístupového systému pro žáky a zaměstnance, kdy každý dostal bezkontaktní čip. Další etapou bylo pořízení turniketů, aby se pohyb dětí a cizích osob nějakým způsobem reguloval," řekl ředitel školy Martin Fous.

Škola je zabezpečena také kamerami a detailním organizačním systémem, kdy má každý ze zaměstnanců jasně přidělené úkoly. Nezvaný návštěvník tak prakticky nemá šanci se dostat do školy nebo ze školy ven, ale třeba ani vyzvednout z družiny dítě, které k němu nepatří.

„Dítě může z družiny vyzvednout kdokoliv, pokud má ovšem k dispozici kód, který osobně rodičům předáváme," doplnil ředitel. Zavedení bezpečnostních opatření stálo školu kolem půl milionu korun.

Zabezpečení by se v následujících letech mělo týkat i zbývajících dvou základních škol v Ostrově, Domu dětí a mládeže a městské knihovny. Město už si na tyto instituce dalo zpracovat bezpečnostní audit.

Navržené úpravy by měly stát celkem asi 3,5 milionu korun. S financováním by městu Ostrov mohla pomoct dotace.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio