Zeleň v ašských sadech Míru čeká částečná obměna

23. leden 2018

Radnice v Aši nechá obnovit zeleň v centrálním městském parku. K zemi půjde dohromady 82 stromů. Za odstraněné dřeviny zde město vysadí 78 stromů nových a navíc ještě 140 keřů.

Na ploše necelých pěti hektarů v parku roste celkem 546 stromů. Celkové náklady na obnovu zeleně v sadech Míru jsou podle projektu 2,3 milionu korun. Část peněz by měla pokrýt dotace.

Novou výsadbu bude představovat dohromady osm druhů stromů: javor klen, jasan ztepilý, jilm horský, bříza, jeřáb ptačí, buk lesní, lípa srdčitá a habr obecný. Vysazeny budou stromy o obvodu kmene až 18 centimetrů.

V seznamu keřů, které budou v různých místech parku v rámci revitalizace také vysazeny, je celkem šest druhů: bez černý, hloh obecný, trnka obecná, svída krvavá, kalina obecná a ptačí zob.

Sady Míru jsou centrálním parkem s amfiteátrem, kavárnou a dvěma dětskými hřišti. Do parku v letních měsících dochází množství návštěvníků, konají se zde kulturní akce, celoročně je využíván také jako zkratka z centra Aše na vlakové nádraží.

Do zeleně se v sadech zasahovalo naposledy v roce 2012, kdy se rekonstruoval amfiteátr s hledištěm a stavěly se chodník, pěšiny a odpočinková místa. Park se rozkládá mezi Masarykovým náměstím a ulicemi Gustava Geipela, Okružní a Příkrou.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio