Zemřel jeden z objevitelů relikviáře svatého Maura kriminalista František Maryška

23. prosinec 2014

Zámek v Bečově nad Teplou vyvěsil smuteční černý prapor. Zemřel František Maryška - jeden z objevitelů Relikviáře svatého Maura. Jeho tým v roce 1985 cenný poklad vypátral, a zachránil ho před odvezení z území tehdejšího Československa.

Tým kriminalistů našel známý relikviář pod podlahou hradní kaple, po velmi složitém pátrání. František Maryška jako šéf skupiny událost považoval za jeden za svých největších profesních úspěchů. A jak sám jednou přiznal, nález památky do jisté míry změnil i jeho samotného.

„Relikviář mě trochu posunul směrem k té historii a k těm kunsthistorikům. Těch jsem v té souvislosti řadu poznal. Já jsem byl policajt, tak jsem měl trochu klapky na očích pro tu služební kriminalistickou věc a ti odborníci na historii mi otevřeli nový svět,“ řekl tehdy Maryška.

Nález Relikviáře svatého Maura v Bečově odborníci označují za jeden z objevů 20. století. Památku z 13. století ukryl pod podlahou hradní kaple zástupce šlechtického rodu, který z republiky odešel po 2. světové válce. Kvůli spolupráci s nacisty.

Po objevu pokladu v roce 1985 zajistil Národní památkový ústav jeho nákladnou renovaci.

autor: zdt
Spustit audio