Zemřel karlovarský kronikář Tomáš Tišler

20. březen 2015

Ve čtvrtek 19. března zemřel kronikář Tomáš Tišler. V Karlových Varech žil od 60. let a lázeňské město mu rychle přirostlo k srdci. Stal se karlovarským patriotem. Kroniku města Karlovy Vary vedl od července roku 2011.

„Odchodem pana Tomáše Tišlera ztrácíme důležitého spolupracovníka a muže, díky jehož práci bude dění v Karlových Varech navždy zaznamenáno a zachováno pro příští generace. Jménem představitelů města bych chtěl rodině pana Tomáše Tišlera vyjádřit nejhlubší soustrast,“ uvedl náměstek primátora Jiří Klsák.

Tomáš Tišler vystudoval zahraniční obchod na Vysoké škole ekonomické ve Varšavě a jako postgraduál užité umění a muzeologii na pražské Filozofické fakultě. Ovládal angličtinu, ruštinu a polštinu, domluvil se italsky.

Po peripetiích dítěte z diplomatické rodiny, životě v Praze i cizině zakotvil roku 1964 v Karlových Varech. Pracoval léta na odboru kultury ONV, pět let jako ředitel karlovarského muzea i jako průvodce a vedoucí cestovní kanceláře.

Před odchodem do důchodu si vyzkoušel práci v makléřské pojišťovací firmě. Ve svém archivu měl vedle textů i 3 000 fotografií, především Karlových Varů.

Tomáš Tišler nahradil v práci kronikáře v roce 2011 zesnulého Květoslava Kroču. Práce na kronice města mu zabírala až 12 hodin denně. Stráveného času ale nikdy nelitoval.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio