Zítra večer se otevřou církevní památky a vypukne tradiční Noc kostelů

28. květen 2015

Při páteční Noci kostelů bude v Karlovarském kraji otevřeno 28 kostelů, kaplí a modliteben. Návštěvníci se někde dostanou i do běžně nepřístupných míst.

Také letos můžete přijmout pozvání ke společnému setkání a k objevování krásy architektonických pokladů. Každoroční Noc kostelů nabízí kulturní zážitek, hudbu, umění, setkání s dávnou historií i zamyšlení nad potřebou zachování památek.

Letošní ročník se koná v pátek 29. května. Noc kostelů nabídne program ve 28 církevních památkách v Karlovarském kraji. Návštěvníkům se kromě běžně otevřených kostelů naskytne příležitost prozkoumat tajemství i prostory jindy nepřístupných míst, a to v netradiční čas - v noci.

Připraveny jsou varhanní a multižánrové koncerty, noční komentované prohlídky, ale i posezení a debaty u ohně nebo výstavy. Akce má za cíl prezentovat kostely jako důležitou součást společenského života obyvatel a poukázat také na jejich kulturní hodnotu.

Čtěte také

Na Karlovarsku se do Noci kostelů zapojí například evangelický kostel sv. Petra a Pavla ve Františkových Lázních, kostel sv. Václava v Chebu, pravoslavný chrám sv. Vladimíra v Mariánských Lázních a pochopitelně i klášterní kostel Zvěstování Páně v Teplé.

Na Sokolovsku můžete navštívit kostel sv. Vavřince v Chodově, evangelický kostel Vykupitele v Kynšperku nad Ohří, modlitebnu sboru Bratrské jednoty baptistů v Sokolově nebo kostel Neposkvrněného Početí Panny Marie ve Svatavě.

V Chebu bude zpřístupněn například kostel sv. Bartoloměje, kostel sv. Václava, kostel Zvěstování Panny Marie, Chebský hrad a další.

Podrobný přehled všech památek zapojených do této akce naleznete na www.nockostelu.cz

autor: Radim Jehlík
Spustit audio