Zpívající fontána v Mariánských Lázních zahajuje sezónu

30. duben 2016

Slavná Zpívající fontána, která patří mezi dominanty Mariánských Lázních, slavnostně zahájí svůj letošní provoz tuto sobotu v 21 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na přehlídku tří skladeb Zpívající fontány za nočního osvětlení.

První skladbou bude Hudba pro fontánu od Petra Hapky, druhou Rondo à la Krakowiak od Fryderyka Chopina a třetí Netopýr – předehra od Johanna Strausse mladšího. Zpívající fontána se nachází na hlavní kolonádě.

Zpívající fontána byla vybudována v letech 1982 až 1986 jako součást rekonstrukce promenádního prostoru a poprvé se rozezněla 30. dubna 1986. Autorem výtvarného řešení je akademický architekt Pavel Mišík.

Čtěte také

Autorem první hudební skladby je skladatel Petr Hapka. Následovaly další skladby z díla Fryderyka Chopina, Wolfganga Amadea Mozarta, Johanna Sebastina Bacha, Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka a dalších autorů.

Zpívající fontána hraje od 30. dubna do konce října denně od 7 hodin každou lichou hodinu, ve 21 a 22 hodin včetně projekce s barevným osvětlením.

Fontána je zcela neobvyklá svými rozměry, výtvarným ztvárněním i funkcemi. V mělké kruhové bazénové míse o průměru 18 metrů je usazena dvanáctidílná plastika kamenného květu se středem z leštěné nerezavějící oceli. Lem fontány, dlažba bazénu i plastika jsou z Liberecké žuly.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio