Kvůli bezpečnostním zkouškám byla v noci zhruba pět hodin uzavřená dálnice D8 u hranic s Německem

3. říjen 2023 09:20

Zhruba pět hodin v noci na 3. října komplikovala provoz na Ústecku uzavírka dálnice D8. Technici totiž kontrolovali bezpečnostní vybavení tunelů Panenská a Libouchec. Kvůli tomu museli řidiči jezdit po objízdných trasách. I po zprovoznění dálnice ale musí být řidiči v Krušných horách opatrní. Doprava totiž jezdí v tunelech obousměrně.

Během bezpečnostních zkoušek v tunelu Libouchec umístili silničáři na jeho začátek dodávku, ze které vychází studený kouř.

„Tato zkouška systémů se provádí každý rok s tím, že to zahoření aerosolem je jednu za čtyři roky. Zkoušejí se přitom všechny systémy, které v tom tunelu jsou,“ popisuje tunelový technik ředitelství silnic a dálnic Ladislav Petrovič.

Termín uzavírky a zkoušky tunelů vybrali silničáři záměrně. „Je státní svátek v Německu, kdy platí od půlnoci do 22 hodin omezení jízdy pro řidiče nákladních vozidel nad 3,5 tuny. Provoz i u nás se proto předpokládá minimální, protože i tady je pro nás ten tranzit do Německa dost zásadní,“ vysvětluje Lukáš Polan z řehlovické správy a údržby dálnice D8

Silničáři počítají s tím, že v budoucnu tunely u hranic s Německem vybaví novou technologií – tak, aby se v nich mohla rychlost zvýšit z 80 na 100 kilometrů v hodině. Práce by přitom mohly začít už příští rok.

autor: Jan Bachorík

Související