Kybernetické útoky ruské skupiny APT28? Braňme se vůči nim společně, vyzývá NATO ve svém prohlášení

10. květen 2024

Česko a Německo jsou dlouhodobě cílem kybernetických útoků ruské skupiny APT28, která je financována ruským státem. Nyní NATO vydalo prohlášení, ve kterém vyzývá členské státy ke spolupráci. Proč až nyní? A jde se vůbec proti ruským útokům bránit?

V případě České republiky se o útocích mluví už několik let a mají údajně cílit na místní úřady. Útoky podle ministerstva zahraničí probíhaly například prostřednictvím aplikace Microsoft Outlook.

Čtěte také

Ve veřejném stanovisku uvedli zástupci Severoatlantické aliance a Rady EU, že stejní útočníci v poslední době cílí i na další státy, například na Litvu, Polsko, Slovensko a Švédsko. Zároveň útoky důrazně odsoudili.

V prohlášení NATO také zmiňuje, že je potřeba se proti útokům bránit společně a všemi dostupnými prostředky.

„Proč právě teď upozorňovat na dlouhodobou aktivitu? Mě napadají dvě možná vysvětlení. Buď to souvisí s nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu a s nějakou případnou zvýšenou aktivitou hackerů, anebo došlo k nějakému průlomu, k nějakému útoku, o jehož cíli se teprve dozvíme, protože se na evropské straně utajuje,“ komentuje Petr Koubský z Deníku N.

Podle Koubského je obrana proti takovým útokům velmi komplikovaná a problematická – převážně v případě, kdy se jedná o útoky financované jiným státem.

Čtěte také

„Obrana proti tomu většinou spočívá jen v tom, že se klade větší důraz na dodržování už známých a běžných bezpečnostních opatření, že se častěji vyhodnocuje, jestli všechny citlivé systémy jsou opravdu chráněny tak, jak by chráněny být měly,“ popisuje.

Rusové podle něj často provádějí i takzvané útoky prvního dne, kdy využívají dosud neznámých zranitelností běžných softwarových systémů, jako tomu bylo například i v případě Microsoft Outlook. Jejich předvídání je v podstatě nemožné a jediné, co zbývá, je na útoky rychle zareagovat.

Satelitní spojení přes Bluethooth, detektor obrázků vytvořených AI a další problémy koncového šifrování. To jsou další témata magazínu Online Plus. Moderuje David Slížek.

autoři: David Slížek , aste
Spustit audio

Související