Lasagne s mletým masem
Lasagne mají pověst jídla náročného na čas i přípravu. Blesková večeře to opravdu není a navíc jsou docela syté. Přesto se do nich jednou za čas určitě pusťte - a o to víc si je vychutnáte.
Tradiční lasagne se vyrábí střídáním vrstev těstovinového plátu, bešamelové omáčky a masa. V různých variacích se do lasagní přidává ricotta nebo mozzarella a různé druhy zeleniny (např. špenát, cuketa, houby). Lasagne se však vždy pečou v troubě.
Suroviny:
250 g lasagní (12 plátků)
400 g mletého drůbežího masa
400 g konzervovaných rajčat
2 lžíce oleje
1 větší cibule
4 stroužky česneku
1 menší nastrouhaná mrkev
1 lžíce másla
150 ml bílého vína
sůl
2 lžíce provensálského koření
mletý bílý pepř
špetka strouhaného muškátového oříšku
200-250 ml smetany na šlehání
1 kelímek bílého jogurtu
250 g tvrdého strouhaného sýra, např. gouda
200 g mozzarely
Postup: Lasagne připravíme podle návodu na obalu. Na olivovém oleji osmažíme pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek a nastrouhanou mrkev. Přidáme mleté maso, lžíci másla a necháme za stálého míchání propojit. Pak zalijeme vínem.
Špagety s boloňskou omáčkou
Boloňská omáčka má původ v italském městě Bologna. Ze severu Itálie pochází také parmazán nebo parmská šunka. Přeneste se do slunné Itálie u večeře s naším receptem!
Když je maso orestované a víno odpařené, přidáme rajčata, osolíme a ochutíme provensálským kořením, pepřem a muškátovým oříškem. Za občasného míchání dusíme. Když je ragú téměř hotové, přimícháme do něj smetanu a jogurt a ještě pár minut povaříme.
Pekáček vymažeme, na dno dáme několik lžic ragú, pak vrstvu lasagní, na lasagne opět ragú, které posypeme částí strouhaného sýra, a pokračujeme. Končíme lasagnemi, které ještě poklademe mozzarelou a posypeme strouhaným sýrem.
Nakonec zapečeme v předehřáté troubě při 180 stupních, až povrch zezlátne.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka