Lasagne s mletým masem

Lasagne mají pověst jídla náročného na čas i přípravu. Blesková večeře to opravdu není a navíc jsou docela syté. Přesto se do nich jednou za čas určitě pusťte - a o to víc si je vychutnáte.

Tradiční lasagne se vyrábí střídáním vrstev těstovinového plátu, bešamelové omáčky a masa. V různých variacích se do lasagní přidává ricotta nebo mozzarella a různé druhy zeleniny (např. špenát, cuketa, houby). Lasagne se však vždy pečou v troubě.

Suroviny:
250 g lasagní (12 plátků)
400 g mletého drůbežího masa
400 g konzervovaných rajčat
2 lžíce oleje
1 větší cibule
4 stroužky česneku
1 menší nastrouhaná mrkev
1 lžíce másla
150 ml bílého vína
sůl
2 lžíce provensálského koření
mletý bílý pepř
špetka strouhaného muškátového oříšku
200-250 ml smetany na šlehání
1 kelímek bílého jogurtu
250 g tvrdého strouhaného sýra, např. gouda
200 g mozzarely

Postup: Lasagne připravíme podle návodu na obalu. Na olivovém oleji osmažíme pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek a nastrouhanou mrkev. Přidáme mleté maso, lžíci másla a necháme za stálého míchání propojit. Pak zalijeme vínem.

Když je maso orestované a víno odpařené, přidáme rajčata, osolíme a ochutíme provensálským kořením, pepřem a muškátovým oříškem. Za občasného míchání dusíme. Když je ragú téměř hotové, přimícháme do něj smetanu a jogurt a ještě pár minut povaříme.

Pekáček vymažeme, na dno dáme několik lžic ragú, pak vrstvu lasagní, na lasagne opět ragú, které posypeme částí strouhaného sýra, a pokračujeme. Končíme lasagnemi, které ještě poklademe mozzarelou a posypeme strouhaným sýrem.
Nakonec zapečeme v předehřáté troubě při 180 stupních, až povrch zezlátne.