Fast food souvisí s depresemi

Hot dog - párek v rohlíku - Foto: Fotobanka stock.xchng

Hot dog - párek v rohlíkuFoto: Fotobanka stock.xchng

Nová studie potvrdila, že mezi konzumací fast food a výskytem deprese je přímá souvislost. V podezření jsou také některé pekařské výrobky.

Anglický výraz comfort food se dá přeložit jen obtížně. Označuje se jím takové jídlo, které nám chutná a zároveň nás utěšuje a uvádí do stavu psychické pohody. Důvody mohou být dva. Prvním z nich je to, že v nás jídlo vyvolává sentimentální či nostalgické vzpomínky. Příkladem může být maminčina ovesná kaše. Druhý je závažnější – comfort food je pro mnohé z nás hotové, vysoce kalorické jídlo, které se snadno konzumuje. 

Comfort food tak snadno může splývat s fast food čili hamburgery, hot dogy a pizzou. Oblíbené jsou i pekařské výrobky jako muffiny, croissanty nebo americké koblihy doughnuts. Obecně se taková jídla dají shrnout pod pojem junk food. Útěcha, kterou nám poskytne, je obvykle krátkodobá a pokud se takto stravujeme častěji, můžeme svou duševní pohodu citelně narušit. 

V loňském roce byly v časopise PLoS ONE zveřejněny výsledky studie, podle kterých je s konzumací junk food spojeno o 42 % vyšší riziko rozvoje deprese. Letošní studie, jejíž výsledky zveřejnil časopis Public Health Nutrition, je ještě přísnější. Španělští vědci sledovali téměř 9000 lidí, kterým nikdy nebyla diagnostikována deprese a kteří nikdy nebrali antidepresiva. Po šesti měsících se deprese nebo užívání antidepresiv objevilo u necelých pěti set z nich. Ze studie vyplynulo, že u lidí, kteří jedí junk food, je výskyt deprese o 51 % pravděpodobnější než u těch, kteří je nejedí vůbec nebo jen výjimečně. Vědci také zaznamenali vztah mezi dávkou a odpovědí. Znamená to, že čím víc fast food zkonzumujete, tím více vás deprese ohrožuje. 

Otázkou však je, jakou roli v rozvoji deprese strava vlastně hraje. Předchozí studie naznačily, že příčinou depresí může být nedostatek látek jako jsou vitamíny B nebo omega-3 mastné kyseliny, které mají ochranné účinky a v junk food zoufale chybějí. Vyloučeno však není ani to, že náklonnost k junk food je naopak výsledkem deprese, kterou vyvolávají další faktory. Příznivce fast food a koblih totiž kromě zvýšeného rizika deprese spojuje také to, že jsou obvykle sami, málo fyzicky aktivní a pracují déle než 45 hodin týdně. A to k duševní pohodě obvykle moc nepřispívá. 

Zdroj: ScienceDaily, Public Health Nutrition 

Autor:   redakce ČRo Leonardo
Pořad: Ženšen  |  Stanice: ČRo Leonardo
Čas vysílání: úterý 9.00; reprízy: út 18.00, st 15.00, čt 13.00, pá 1.00, ne 10.00, po 5.00  
 

Nové články v rubrice

  • 20. března  2015 v 15:00       rubrika: Člověk

    Diagnostické přístroje, analogické fiktivnímu trikordéru, se brzy stanou realitou

    Trikordér byl fiktivní lékařský diagnostický přístroj ze sci-fi seriálu Star Trek, který uměl okamžitě snímat důležitá zdravotní data z těl pacientů. Díky soutěži Qualcomm Tricorder X Prize nyní probíhá konečný výběr...

     
  • 12. března  2015 v 14:00     Audio  rubrika: Člověk

    Unikátní mikrotomograf

    V úterý byla podepsána smlouva o vzniku Laboratoře experimentálního zobrazování, která bude špičkovým pracovištěm pro biomedicínský výzkum. Vývoj snímkování na novém rentgenovém mikrotomografu malých zvířat tam už ... Je velmi perspektivní i pro snímkování člověka.

     
  • 16. února  2015 v 11:00       rubrika: Člověk

    Mikrobiální mapa newyorského metra

    Mikrobiologové a biofyzikové z Cornellovy univerzity vypracovali speciální mapu výskytu mikrobiálních forem života v newyorské podzemní dráze, tzv. PathoMap. Většina genetických vzorků patřila neškodným mikrobům, avšak...

     
 

Diskuse

Český rozhlas si váží názoru posluchačů a má zájem o korektně vedenou diskusi. Vyhrazuje si proto právo skrýt příspěvky, které odporují dobrým mravům, jsou xenofobní, porušují platné zákony, poškozují dobré jméno Českého rozhlasu, nebo mají reklamní charakter.

Návod na použití diskusního systému DISQUS naleznete zde.

 
tyto komentáře používají systém Disqus

Leonardo Plus

« »
Cestopis přírody s Jaroslavem Petrem - Foto: Vladimír Staněk

Chůze a běh

Jak chodí zvířata a lidé? 28. března

 
Cestopis mysli s Cyrilem Hőschlem - Foto: Vladimír Staněk

„Happy singles"

Kolik lidí žije dlouhodobě bez sexu? 21. března.

 
Nebeský cestopis s Jiřím Grygarem - Foto: Vladimír Staněk

Astronomové v oblacích

Vesmír z hor, balonů a letadel. 14. března

 
Pozemský cestopis s Václavem Cílkem - Foto: Vladimír Staněk

Britští excentrici, kteří změnili svět

Muži robinzonovského ducha. 7. března

 
Cestopis architektury se Zdeňkem Lukešem - Foto: Vladimír Staněk

Čtvrť honosných vil

První pražské vily v Bubenči. 18. února

 
Cestopis sítí s Josefem Šlerkou - Foto: Vladimír Staněk

Manipulované soukromí

Data nejen na sociálních sítích. 21. února

 

Laboratoř

« »
Natáčení pořadu Laboratoř na 28. března 2015 - Foto: Marián Vojtek

Laboratoř: O antibiotiku v koňském trusu, vodě v mozku a druhohorním velemlokovi

Kde se vzalo antibiotikum v koňském trusu? Kolik vody máme v mozku? Co si zapamatujeme z reklamy? Kolik zubů měl druhohorní velemlok? Žije víc Keltů ve Skotsku nebo v Doudlebech?

 
Natáčení pořadu Laboratoř na 21. března 2015 - Foto: Marián Vojtek

Laboratoř: O řasách a houbách v nás, krabím prapředkovi a topivu chameleonů

Proč nejsme geneticky úplně lidmi? Jak zastavit krvácení "umělou hmotou"? Co jedl dvoumetrový prapředek humrů, garnátů a krabů? Jak si chameleon dokáže při změně barvy zatopit? Proč nefunguje zázračný hormon na hubnutí?

 
Natáčení pořadu Laboratoř na 14. března 2015 - biolog Petr Jedelský a herečka Petra Špindlerová - Foto: Noemi Fingerlandová

Laboratoř: O živé a mrtvé vodě, vyvolávání vzpomínek a soli v ráně

Může být přesolené jídlo zdravé? Jak se ze živé vody stane mrtvá? Příběh o tom, kterak se našel tropický příbuzný ptáka lindušky. Co vědci zjistili o zvukové paměti potkanů? A jak vytvořit radostné vzpomínky?

 
Natáčení pořadu Laboratoř na 7. března 2015 - herec Jan Kraus - Foto: Khalil Baalbaki

Laboratoř: O hudbě pro kočku, zubu v oku a paměti čmeláků

Jak zní hudba pro kočku? K čemu je dobrý zub moudrosti? Jak slouží čmelákům paměť? Proč vítězí geny otců nad mateřskými? Jak se klíšťata brání proti mrazu?

 
Natáčení pořadu Laboratoř na 28. února 2015 - herečka Martina Hudečková, biolog Pavel Stopka a jeho děti - Foto: Marián Vojtek

Laboratoř: O železe v zubech bobrů, stěhování zlatého stafylokoka a evoluční výhodě většího těla

Jak pomáhá železo zpevňovat zuby bobrů? Co je na světě nejpevnější? Jak často se stěhuje zlatý stafylokok? Jak může jed pavouka pomoci řešit mužské problémy? Proč uživatelé marihuany nepoznají, že už nemají hlad? A proč...

 
Natáčení pořadu Laboratoř na 21. února 2015 - herečka Petra Špindlerová - Foto: Marián Vojtek

Laboratoř: O přizpůsobivé krakatici, účinnosti pelyňku, neznámé záři nad Marsem a lechtivých potkanech

Jak si krakatice přestavuje tělo? Proč surový pelyněk funguje proti malárii lépe než antimalarika? Odkud se vzal oblak plynu nad Marsem? Jak software odhalil tvář ženy Jindřicha VIII.? Proč vědce zajímá lechtivost potka...

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2015 Český rozhlas