Fast food souvisí s depresemi

Hot dog - párek v rohlíku - Foto: Fotobanka stock.xchng

Hot dog - párek v rohlíkuFoto: Fotobanka stock.xchng

Nová studie potvrdila, že mezi konzumací fast food a výskytem deprese je přímá souvislost. V podezření jsou také některé pekařské výrobky.

Anglický výraz comfort food se dá přeložit jen obtížně. Označuje se jím takové jídlo, které nám chutná a zároveň nás utěšuje a uvádí do stavu psychické pohody. Důvody mohou být dva. Prvním z nich je to, že v nás jídlo vyvolává sentimentální či nostalgické vzpomínky. Příkladem může být maminčina ovesná kaše. Druhý je závažnější – comfort food je pro mnohé z nás hotové, vysoce kalorické jídlo, které se snadno konzumuje. 

Comfort food tak snadno může splývat s fast food čili hamburgery, hot dogy a pizzou. Oblíbené jsou i pekařské výrobky jako muffiny, croissanty nebo americké koblihy doughnuts. Obecně se taková jídla dají shrnout pod pojem junk food. Útěcha, kterou nám poskytne, je obvykle krátkodobá a pokud se takto stravujeme častěji, můžeme svou duševní pohodu citelně narušit. 

V loňském roce byly v časopise PLoS ONE zveřejněny výsledky studie, podle kterých je s konzumací junk food spojeno o 42 % vyšší riziko rozvoje deprese. Letošní studie, jejíž výsledky zveřejnil časopis Public Health Nutrition, je ještě přísnější. Španělští vědci sledovali téměř 9000 lidí, kterým nikdy nebyla diagnostikována deprese a kteří nikdy nebrali antidepresiva. Po šesti měsících se deprese nebo užívání antidepresiv objevilo u necelých pěti set z nich. Ze studie vyplynulo, že u lidí, kteří jedí junk food, je výskyt deprese o 51 % pravděpodobnější než u těch, kteří je nejedí vůbec nebo jen výjimečně. Vědci také zaznamenali vztah mezi dávkou a odpovědí. Znamená to, že čím víc fast food zkonzumujete, tím více vás deprese ohrožuje. 

Otázkou však je, jakou roli v rozvoji deprese strava vlastně hraje. Předchozí studie naznačily, že příčinou depresí může být nedostatek látek jako jsou vitamíny B nebo omega-3 mastné kyseliny, které mají ochranné účinky a v junk food zoufale chybějí. Vyloučeno však není ani to, že náklonnost k junk food je naopak výsledkem deprese, kterou vyvolávají další faktory. Příznivce fast food a koblih totiž kromě zvýšeného rizika deprese spojuje také to, že jsou obvykle sami, málo fyzicky aktivní a pracují déle než 45 hodin týdně. A to k duševní pohodě obvykle moc nepřispívá. 

Zdroj: ScienceDaily, Public Health Nutrition 

Autor:   redakce ČRo Leonardo
Pořad: Ženšen  |  Stanice: ČRo Leonardo
Čas vysílání: úterý 9.00; reprízy: út 18.00, st 15.00, čt 13.00, pá 1.00, ne 10.00, po 5.00  
 

Nové články v rubrice

 

Diskuse

Český rozhlas si váží názoru posluchačů a má zájem o korektně vedenou diskusi. Vyhrazuje si proto právo skrýt příspěvky, které odporují dobrým mravům, jsou xenofobní, porušují platné zákony, poškozují dobré jméno Českého rozhlasu, nebo mají reklamní charakter.

Návod na použití diskusního systému DISQUS naleznete zde.

 
tyto komentáře používají systém Disqus

Leonardo Plus

« »
Nebeský cestopis s Jiřím Grygarem - Foto: Vladimír Staněk

Sonda u bývalé planety přináší první objevy

Pluto pod drobnohledem. 28. srpna

 
Pozemský cestopis s Václavem Cílkem - Foto: Vladimír Staněk

Britští excentrici, kteří změnili svět

Muži robinzonovského ducha. 22. srpna

 
Cestopis architektury se Zdeňkem Lukešem - Foto: Vladimír Staněk

Vily pražské Ořechovky

Luxus a avantgarda. 15. srpna

 
Cestopis sítí s Josefem Šlerkou - Foto: Vladimír Staněk

Čas jako univerzální platidlo na internetu

Jak rychlý musí být internet? 8. srpna

 
Cestopis evoluce s Markem Váchou - Foto: Vladimír Staněk

Co čeká naši planetu v blízké budoucnosti

Zachráníme život na Zemi? 1. srpna

 
Cestopis přírody s Jaroslavem Petrem - Foto: Vladimír Staněk

Lidé a včely spolu miliony let

Včely jako inspirace. 25. července

 

Laboratoř

« »
Natáčení pořadu Laboratoř - Foto: Marián Vojtek

Laboratoř: O řasách a houbách v nás, krabím prapředkovi a topivu chameleonů

Proč nejsme geneticky úplně lidmi? Jak zastavit krvácení "umělou hmotou"? Co jedl dvoumetrový prapředek humrů, garnátů a krabů? Jak si chameleon dokáže při změně barvy zatopit? Proč nefunguje zázračný hormon na hubnutí?

 
Natáčení pořadu Laboratoř na 18. dubna 2015 - herec Kajetán Písařovic - Foto: Marián Vojtek

Laboratoř: O vepřovém pro upíry, varování před zemětřesením a o vysokých mužích

Co jedí upíři k večeři? Jak nás může GPS varovat před zemětřesením? Má dědičnost vliv na sexuální delikty? Na co jsou kardiologům pavoučí sítě? Který národ je nejvyšší na planetě?

 
Natáčení pořadu Laboratoř na 22. srpna 2015 - Foto: Marián Vojtek

Laboratoř: O odvozu nektaru, vlivu hluku na chuť k jídlu a obraně proti psímu kousnutí

Jak se včelám cestuje s nadměrným nákladem? Jak hluk ovlivňuje naši chuť k jídlu? Proč je dobré nakazit mouchu? Co kvetlo v juře? A jak se vyhnout psímu kousnutí?

 
Natáčení pořadu Laboratoř na 11. dubna - Foto: Marián Vojtek

Laboratoř: O velbloudovi u Vídně, kompasu v mozku slepých myší a mravenčích kosmonautech

Kde se vzala kostra velblouda u Vídně? Jak se orientovaly slepé myši s kompasem v mozku? Opravdu jsou vejce nezdravá? Jak se v kosmu chová mravenec? Co má dělat gepard, aby ho nebolelo břicho?

 
Zoolog Evžen Kůs - Foto: Marián Vojtek

Laboratoř: O dinokuřeti, přátelství hyen a hře na schovávanou pro nigerijské kozy

K čemu se hodí kuře s dinosauřím zobákem? Co vám poví genetik o ranním vstávání? Proč mají hyeny neprávem špatnou pověst? Jak se dá hrát s nigerijskými kozami na schovávanou? Lehli byste si na pláž z rybího trusu?

 
Natáčení pořadu Laboratoř na 1. srpna 2015 - imunolog Jan Černý - Foto: Marián Vojtek

Laboratoř: O přednosti v kohoutím kokrhání, kráse ledu a havraní chytrosti

Který kohout ráno kokrhá první? Čím klimatické změny ohrožují čmeláky? Co jsou ledové vlasy? Proč úzkostliví více uklízejí? V čem spočívá chytrost krkavcovitých ptáků?

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2015 Český rozhlas