Fast food souvisí s depresemi

Hot dog - párek v rohlíku - Foto: Fotobanka stock.xchng

Hot dog - párek v rohlíkuFoto: Fotobanka stock.xchng

Nová studie potvrdila, že mezi konzumací fast food a výskytem deprese je přímá souvislost. V podezření jsou také některé pekařské výrobky.

Anglický výraz comfort food se dá přeložit jen obtížně. Označuje se jím takové jídlo, které nám chutná a zároveň nás utěšuje a uvádí do stavu psychické pohody. Důvody mohou být dva. Prvním z nich je to, že v nás jídlo vyvolává sentimentální či nostalgické vzpomínky. Příkladem může být maminčina ovesná kaše. Druhý je závažnější – comfort food je pro mnohé z nás hotové, vysoce kalorické jídlo, které se snadno konzumuje. 

Comfort food tak snadno může splývat s fast food čili hamburgery, hot dogy a pizzou. Oblíbené jsou i pekařské výrobky jako muffiny, croissanty nebo americké koblihy doughnuts. Obecně se taková jídla dají shrnout pod pojem junk food. Útěcha, kterou nám poskytne, je obvykle krátkodobá a pokud se takto stravujeme častěji, můžeme svou duševní pohodu citelně narušit. 

V loňském roce byly v časopise PLoS ONE zveřejněny výsledky studie, podle kterých je s konzumací junk food spojeno o 42 % vyšší riziko rozvoje deprese. Letošní studie, jejíž výsledky zveřejnil časopis Public Health Nutrition, je ještě přísnější. Španělští vědci sledovali téměř 9000 lidí, kterým nikdy nebyla diagnostikována deprese a kteří nikdy nebrali antidepresiva. Po šesti měsících se deprese nebo užívání antidepresiv objevilo u necelých pěti set z nich. Ze studie vyplynulo, že u lidí, kteří jedí junk food, je výskyt deprese o 51 % pravděpodobnější než u těch, kteří je nejedí vůbec nebo jen výjimečně. Vědci také zaznamenali vztah mezi dávkou a odpovědí. Znamená to, že čím víc fast food zkonzumujete, tím více vás deprese ohrožuje. 

Otázkou však je, jakou roli v rozvoji deprese strava vlastně hraje. Předchozí studie naznačily, že příčinou depresí může být nedostatek látek jako jsou vitamíny B nebo omega-3 mastné kyseliny, které mají ochranné účinky a v junk food zoufale chybějí. Vyloučeno však není ani to, že náklonnost k junk food je naopak výsledkem deprese, kterou vyvolávají další faktory. Příznivce fast food a koblih totiž kromě zvýšeného rizika deprese spojuje také to, že jsou obvykle sami, málo fyzicky aktivní a pracují déle než 45 hodin týdně. A to k duševní pohodě obvykle moc nepřispívá. 

Zdroj: ScienceDaily, Public Health Nutrition 

Autor:   redakce ČRo Leonardo
Pořad: Ženšen  |  Stanice: ČRo Leonardo
Čas vysílání: úterý 9.00; reprízy: út 18.00, st 15.00, čt 13.00, pá 1.00, ne 10.00, po 5.00  
 

Nové články v rubrice

  • 16. února  2015 v 11:00       rubrika: Člověk

    Mikrobiální mapa newyorského metra

    Mikrobiologové a biofyzikové z Cornellovy univerzity vypracovali speciální mapu výskytu mikrobiálních forem života v newyorské podzemní dráze, tzv. PathoMap. Většina genetických vzorků patřila neškodným mikrobům, avšak...

     
  • 10. února  2015 v 21:40       rubrika: Člověk

    Pocit chladu je nakažlivý

    Pouhý pohled na někoho, kdo se chvěje zimou, stačí k tomu, aby nám poklesla tělesná teplota.

     
  • 6. února  2015 v 16:00       rubrika: Člověk

    Přístroj, který snadno najde žíly

    Když nám zdravotní sestra odebírá z ruky vzorek krve, nemusí hned snadno najít vhodnou žílu. Každý člověk má totiž individuální anatomii a rozložení žil pod kůží se tedy u každého z nás může podstatně lišit. Na některých...

     
 

Diskuse

Český rozhlas si váží názoru posluchačů a má zájem o korektně vedenou diskusi. Vyhrazuje si proto právo skrýt příspěvky, které odporují dobrým mravům, jsou xenofobní, porušují platné zákony, poškozují dobré jméno Českého rozhlasu, nebo mají reklamní charakter.

Návod na použití diskusního systému DISQUS naleznete zde.

 
tyto komentáře používají systém Disqus

Leonardo Plus

« »
Pozemský cestopis s Václavem Cílkem - Foto: Vladimír Staněk

Britští excentrici, kteří změnili svět

Muži robinzonovského ducha. 7. března

 
Cestopis architektury se Zdeňkem Lukešem - Foto: Vladimír Staněk

Čtvrť honosných vil

První pražské vily v Bubenči. 18. února

 
Cestopis sítí s Josefem Šlerkou - Foto: Vladimír Staněk

Manipulované soukromí

Data nejen na sociálních sítích. 21. února

 
Cestopis evoluce s Markem Váchou - Foto: Vladimír Staněk

Jak probíhala evoluce genomu?

Migrující geny. 14. února

 
Cestopis hodnot s Tomášem Sedláčkem - Foto: Vladimír Staněk

Co ekonomie neumí?

Matematika často nestačí. 7. února

 
Cestopis přírody s Jaroslavem Petrem - Foto: Vladimír Staněk

Ptačí příběh v dědičné informaci

Ptačí DNA kompletně přečtena. 31. ledna

 

Meteor

Před spaním sviťte málo a žlutým světlem, abyste si nepřeřídili biorytmus

Biologické hodiny živých organismů jsou stále plné záhad. O jejich řízení světlem už ale věda ví hodně....

Mozaika

Moderní metody výzkumu usazených hornin a prachu

Moderní geologické metody odhalují další podrobnosti o vývoji naší planety - konkrétně o usazených horninách,...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2015 Český rozhlas