Fast food souvisí s depresemi

Hot dog - párek v rohlíku - Foto: Fotobanka stock.xchng

Hot dog - párek v rohlíkuFoto: Fotobanka stock.xchng

Nová studie potvrdila, že mezi konzumací fast food a výskytem deprese je přímá souvislost. V podezření jsou také některé pekařské výrobky.

Anglický výraz comfort food se dá přeložit jen obtížně. Označuje se jím takové jídlo, které nám chutná a zároveň nás utěšuje a uvádí do stavu psychické pohody. Důvody mohou být dva. Prvním z nich je to, že v nás jídlo vyvolává sentimentální či nostalgické vzpomínky. Příkladem může být maminčina ovesná kaše. Druhý je závažnější – comfort food je pro mnohé z nás hotové, vysoce kalorické jídlo, které se snadno konzumuje. 

Comfort food tak snadno může splývat s fast food čili hamburgery, hot dogy a pizzou. Oblíbené jsou i pekařské výrobky jako muffiny, croissanty nebo americké koblihy doughnuts. Obecně se taková jídla dají shrnout pod pojem junk food. Útěcha, kterou nám poskytne, je obvykle krátkodobá a pokud se takto stravujeme častěji, můžeme svou duševní pohodu citelně narušit. 

V loňském roce byly v časopise PLoS ONE zveřejněny výsledky studie, podle kterých je s konzumací junk food spojeno o 42 % vyšší riziko rozvoje deprese. Letošní studie, jejíž výsledky zveřejnil časopis Public Health Nutrition, je ještě přísnější. Španělští vědci sledovali téměř 9000 lidí, kterým nikdy nebyla diagnostikována deprese a kteří nikdy nebrali antidepresiva. Po šesti měsících se deprese nebo užívání antidepresiv objevilo u necelých pěti set z nich. Ze studie vyplynulo, že u lidí, kteří jedí junk food, je výskyt deprese o 51 % pravděpodobnější než u těch, kteří je nejedí vůbec nebo jen výjimečně. Vědci také zaznamenali vztah mezi dávkou a odpovědí. Znamená to, že čím víc fast food zkonzumujete, tím více vás deprese ohrožuje. 

Otázkou však je, jakou roli v rozvoji deprese strava vlastně hraje. Předchozí studie naznačily, že příčinou depresí může být nedostatek látek jako jsou vitamíny B nebo omega-3 mastné kyseliny, které mají ochranné účinky a v junk food zoufale chybějí. Vyloučeno však není ani to, že náklonnost k junk food je naopak výsledkem deprese, kterou vyvolávají další faktory. Příznivce fast food a koblih totiž kromě zvýšeného rizika deprese spojuje také to, že jsou obvykle sami, málo fyzicky aktivní a pracují déle než 45 hodin týdně. A to k duševní pohodě obvykle moc nepřispívá. 

Zdroj: ScienceDaily, Public Health Nutrition 

Autor:   redakce ČRo Leonardo
Pořad: Ženšen  |  Stanice: ČRo Leonardo
Čas vysílání: úterý 9.00; reprízy: út 18.00, st 15.00, čt 13.00, pá 1.00, ne 10.00, po 5.00  
 

Nové články v rubrice

  • 30. června  2015 v 21:40       rubrika: Člověk

    Jak moc léčí marihuana?

    I u nás mohou pacienti užívat marihuanu jako lék. Jak silné jsou vědecké důkazy o léčivých účincích této drogy?

     
  • 16. června  2015 v 21:40       rubrika: Člověk

    Nosní filtry proti alergii

    Dánští lékaři úspěšně odzkoušeli filtry, které nedovolí, aby alergikům pronikla pylová zrna do horních cest dýchacích.

     
  • 9. června  2015 v 21:40       rubrika: Člověk

    Na melancholiky nemluví emoce

    Lidé se sklonem k melancholii nejsou citlivější ke smutným informacím. V řeči druhých lidí mají potíže s rozlišováním všech druhů emocí.

     
 

Diskuse

Český rozhlas si váží názoru posluchačů a má zájem o korektně vedenou diskusi. Vyhrazuje si proto právo skrýt příspěvky, které odporují dobrým mravům, jsou xenofobní, porušují platné zákony, poškozují dobré jméno Českého rozhlasu, nebo mají reklamní charakter.

Návod na použití diskusního systému DISQUS naleznete zde.

 
tyto komentáře používají systém Disqus

Leonardo Plus

« »
Pozemský cestopis s Václavem Cílkem - Foto: Vladimír Staněk

Hory uprostřed Čech

Střední Brdy. 27. června

 
Cestopis architektury se Zdeňkem Lukešem - Foto: Vladimír Staněk

Architektonické skvosty Liberce

Nejen Liebiegovo průmyslové město. 20. června

 
Cestopis sítí s Josefem Šlerkou - Foto: Vladimír Staněk

Čas jako univerzální platidlo na internetu

Jak rychlý musí být internet? 13. června

 
Cestopis evoluce s Markem Váchou - Foto: Vladimír Staněk

Geneticky modifikované organismy

Jak ovlivní naši budoucnost? 6. června

 
Cestopis hodnot s Tomášem Sedláčkem - Foto: Vladimír Staněk

Nakolik reálná je ekonomická krize?

Virtuální ekonomický svět. 30. května

 
Cestopis přírody s Jaroslavem Petrem - Foto: Vladimír Staněk

Téma: Rodičovství

Aneb Proč mají rodiče rádi své děti? 23. května

 

Laboratoř

« »
Natáčení pořadu Laboratoř na 4. července 2015 - herečka Petra Špindlerová - Foto: Marián Vojtek

Laboratoř: O žvanivosti papoušků, ptačí milostné architektuře a krajtě, která špatně dopadla

Co pomáhá papouškům napodobovat lidskou řeč? Jak vypadá milostná architektura australských ptáků - lemčíků? Můžou potkani snít? Díky čemu mravenec na Sahaře vydrží horko? Jak se krajtě nevyplatilo sníst dikobraza.

 
Natáčení pořadu Laboratoř na 27. června 2015 - Foto: Marián Vojtek

Laboratoř: O neandrtálcích v nás, prospěšnosti hladovění a tanci ryb mezi víry

Které zvíře si pochutná na kobře? Kdy a kde jsme se křížili s neandrtálci? Proč pravidelný půst prospívá zdraví? Jak můžou rybky pomoci vylepšit lidský sluch?

 
Natáčení pořadu Laboratoř na 20. června 2015 - Zuzana Slavíková a František Vyskočil - Foto: Marián Vojtek

Laboratoř: O zmenšování mozku, kanibalismu Papuánců a druhém žaludku bělásků

Proč je ráno mozek větší než jindy? Čím vědce zaujal kanibalismus Papuánců? Na co mají samičky bělásků extra žaludek? Můžou žít topoly ze vzduchu? Proč je dobré se narodit v létě?

 
Natáčení pořadu Laboratoř na 13. června 2015 - Foto: Marián Vojtek

Laboratoř: O šimpanzích vlohách k vaření, zdraví mravenců a vypěstované myší tlapce

Mohli by šimpanzi vařit? Proč jsou mravenci málo nemocní? Jak vypěstovat v laboratoři potkaní tlapku? Kdy a proč myší samičky nechtějí vidět samečky? Proč někteří z nás kreslí líp a jiní hůř?

 
Natáčení pořadu Laboratoř na 6. června 2015 - herečka Petra Špindlerová - Foto: Šárka Ševčíková

Laboratoř: O výrobě mumie, časomíře octomilek, humanizaci kvasinek a myších astronautech

Proč není snadné vyrobit mumii jako ve starém Egyptě? Vědí octomilky, kolik je hodin? Co máme společného s kvasinkami? Jak působí na myši dlouhý kosmický let? A co víme o genetice smíchu?

 
Natáčení pořadu Laboratoř na 30. června 2015 - Foto: Marián Vojtek

Laboratoř: O zraku pavouků skákavek, nejpodivnější rybě na planetě a vlivu otců na dětskou řeč

Který pavouk vidí svět v našich barvách? Jak vypadají nové druhy borůvek? Čím sport prospívá našim biorytmům? Jak zvládá sucho jedna z nejpodivnějších ryb na planetě? Jak přispívají otcové k dětskému vnímání řeči?

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2015 Český rozhlas