Půst není hladovka, vysvětluje nutriční specialistka

Půst je třeba správně navodit, vysvětluje Jelena Jebousková - Foto:  cattalin

Půst je třeba správně navodit, vysvětluje Jelena JebouskováFoto:  cattalin

Křesťanům začalo postní období. Ale půst nemá své místo jen v různých systémech zbožnosti. Tento termín se často objevuje také v biologii a medicíně a je příkladem takzvané hormeze, tedy příznivého působení mírně zátěže na organismus.

Restrikce kalorií, tedy omezení příjmu potravy u experimentálních zvířat zhruba o 30 % konzistentně prodlužuje život, chrání proti rakovině, civilizačním chorobám i demenci. 

Absolvování dvou až čtyřdenního půstu vyvolá v organismu proces regenerace bílých krvinek. Existující krvinky jsou nejprve hladovějícím organismem recyklovány. Po obnovení přísunu potravy začne tvorba nových bílých krvinek z kmenových buněk. 

Postění se je také doprovázeno redukcí hladiny IGF1 hormonu, který je spojován se stárnutím a růstem nádorů. To vše bylo prokázáno testy na laboratorních zvířatech. 

Tyto poznatky jsou aplikovatelné i na člověka, ale s velkou mírou opatrnosti, jak potvrdila nutriční specialistka Jelena Jebousková. 

„Půst má svůj dalekosáhlý význam. Když je proveden správně, pak jsou prokázány výrazné pozitivní účinky na zdraví, ale jen pouze, když ho navodíme správně,“ upozornila odbornice. 

Půst ale není hladovka, připomíná Jebousková.  

„Studie dokladují snížení rizika rakoviny, dochází ke snížení výskytu cukrovky, kardiovaskulárních onemocnění, někdy se mluví i o delším životě,“ připomněla dopady půstu nutriční specialistka. 

Podle ní je významné i omezení příjmu masa, které má pozitivní dopad na ledviny a játra, a zlepšuje se hladina cholesterolu v krvi. 

„Půst jako takový vhodný je, ale není to vhodná cesta pro velké váhové úbytky,“ varovala Jebousková. „Laická veřejnost si nesmí půst plést s hladovkou. Spousta časopisů píše o půstech, ale zaměňuje je za hladovky nebo diety.“ 

Jak tedy správně navozený půst vypadá? „V prvních dnech se konzumují obzvlášť zelenina a ovoce formou šťáv nebo i salátů, následují cerálie a pak i rybí maso.“ 

„Je důležité podotknout, že je potřeba dodržovat zvýšený pitný režim, než jaký máme v běžném období,“ vzkázala nejen těm, kteří se postí Jelena Jebousková. 

Autor:  Markéta Ševčíková, Ondřej Čihák
Pořad: Magazín Leonardo  |  Stanice: ČRo Plus
Čas vysílání: pondělí-pátek 14:35 a 20:40, repríza neděle 14:33  |  Délka pořadu: 26 minut  
 

Nové články v rubrice

 

Diskuse

Český rozhlas si váží názoru posluchačů a má zájem o korektně vedenou diskusi. Vyhrazuje si proto právo skrýt příspěvky, které odporují dobrým mravům, jsou xenofobní, porušují platné zákony, poškozují dobré jméno Českého rozhlasu, nebo mají reklamní charakter.

Návod na použití diskusního systému DISQUS naleznete zde.

 
tyto komentáře používají systém Disqus

Meteor

Chabá paměť vody a homeopatie

Má voda paměť? Jak dlouho a co si může pamatovat? To jsou otázky, které dlouhodobě zajímaly nejen vědce....

Příroda

Predátoři pomáhají kořisti k adaptaci na oteplení

Pokud čelí živočichové tlaku dravců, přizpůsobí se mnohem snáze i dalším nepříznivým vlivům včetně rostoucích...

Planetárium

Nový velký dinosaurus ze Sibiře a lidská oběť z řeckého Lýkaionu

Ovce jako „sekačky“ trávy, středověké hračky z Uherského Hradiště a problémy s fotografováním hvězd...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2016 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace