Když investujeme do prevence, 90 % případů rakoviny tlustého střeva zmizí, tvrdí vědec

Karcinom tlustého střeva - Foto: Hana Ondryášová

Karcinom tlustého střevaFoto: Hana Ondryášová

Rakovina tlustého střeva patří v České republice k druhému nejčastějšímu nádorovému onemocnění. Jaké jsou vyhlídky na léčbu tohoto druhu karcinomu? Hostem Magazínu Leonardo byl Josef Jiřičný, ředitel Institutu molekulárního výzkumu rakoviny na Curyšské univerzitě.

„Buňky na povrchu tlustého střeva se velice rapidně renovují, tím pádem se musí celá DNA replikovat. Tak se zvyšuje možnost, že vzniknou mutace v buňkách, které se velmi rychle dělí,“ popsal základní princip vzniku rakoviny vědec. 

Ten svůj výzkum začal v 80. letech, kdy se svým týmem objevil protein, který měl zajímavé biochemické vlastnosti. „Zjistili jsme, že gen, který tento protein kóduje, je mutován v rodinách, kde mají pacienti velice vysoké šance dostat rakovinu tlustého střeva už ve 30, 40 letech, u mužů to byla šance větší než 90 %.“ 

Jiřičný věří, že vliv stravy na vznik karcinomu je velmi malý. „Genetika pořád hraje tu nejdůležitější roli… Také je velice těžké dokázat, že něco, co člověk snědl, má pozitivní, nebo naopak negativní efekt na vznik rakoviny.“ 

„Teď často čteme, že červené maso je karcinogenní. Já myslím, že lidská rasa jí maso už pár století nebo tisíciletí, takže je velmi těžké najít nějakou vazbu na karcinogenezi,“ upozornil vědec. 

Proč tedy rakovinou trpíme? „Rakovina je hlavně problém věku. U našich buněk, které se musí dělit, stoupá s každým dělením riziko, že vznikne mutace.“ 

„Šance dostat rakovinu stoupají s věkem, a naše populace stárne. Máme také statistiky, takže vidíme skoro každý případ rakoviny. Dnes máme velice efektivní antibiotika, tak nejsou infekční nemoci příčinou mortality, a protože naše populace stárne, zvyšují se tedy statistiky, kdy někdo zemře na rakovinu.“

„Rakovina tlustého střeva má tu výhodu, že se jí dá velice úspěšně předcházet,“ tvrdí vědec. „Kdybychom investovali peníze na regulérní prevenci, tak rakovina tlustého střeva by měla zmizet až do 90 a více procent.“ 

Jak by taková prevence měla vypadat? „Každý má jen 50% pravděpodobnost, že podědí tuto mutaci. Ty, kteří mutaci zdědili, můžeme registrovat v programu screeningu.“ 

„Tumory v tlustém střevě vznikají z polypů, které nejsou ještě zhoubné. Tyto se můžou jednou za rok nebo dva odstranit, tím pádem se redukuje nebezpečí, že některý z nich se transformuje na zhoubný nádor, který způsobí metastáze třeba v játrech nebo jiných orgánech,“ objasnil hlavní metodu prevence rakoviny tlustého střeva Josef Jiřičný. 

Autor:  Tereza Šťastná, Ondřej Čihák
Pořad: Magazín Leonardo  |  Stanice: ČRo Plus
Čas vysílání: pondělí-pátek 14:35 a 20:40, repríza neděle 14:33  |  Délka pořadu: 26 minut  
 

Nové články v rubrice

 

Diskuse

Český rozhlas si váží názoru posluchačů a má zájem o korektně vedenou diskusi. Vyhrazuje si proto právo skrýt příspěvky, které odporují dobrým mravům, jsou xenofobní, porušují platné zákony, poškozují dobré jméno Českého rozhlasu, nebo mají reklamní charakter.

Návod na použití diskusního systému DISQUS naleznete zde.

 
tyto komentáře používají systém Disqus

Meteor

Naše těla z vesmírných prvků

Většina běžných chemických prvků přítomných na Zemi jako jsou uhlík, kyslík a dusík, má svůj původ v...

Příroda

Predátoři pomáhají kořisti k adaptaci na oteplení

Pokud čelí živočichové tlaku dravců, přizpůsobí se mnohem snáze i dalším nepříznivým vlivům včetně rostoucích...

Planetárium

Další cesta za zatměním a hmota ze vzdálených supernov

Koně Převalského na Dívčích hradech, další vlčata z Českolipska a íránský test nové nosné rakety.

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace