Nutridatabáze a Potravinářské úterky pomáhají Čechům změnit stravovací návyky

Jezme střídmě, ale z bohatého stolu - Foto: Fotobanka Pixabay

Jezme střídmě, ale z bohatého stoluFoto: Fotobanka Pixabay

Světový den výživy připadá na každého 16. října už od roku 1981, slaví se ve 150 zemích světa a jeho součástí jsou vzdělávací a osvětové akce. O projektech, které pomáhají šířit ověřené informace o potravinách a stravování hovořil v Magazínu Leonardo Štěpán Kala, ředitel Ústavu zemědělské ekonomiky a informací.

„Mladší generace se snaží dodržovat zdravý životní styl, ale často se řídí popularizačními přístupy, a tak její stravovací návyky nejsou vždy správné,“ upozornil expert. 

Dokladem toho může být i to, že Česká republika nevychází v mezinárodních srovnáních zrovna dobře, zejména v číslech vyjadřujících obezitu. 

„My jako příspěvková organizace ministerstva zemědělství pořádáme programy, lekce a činnosti, které směřují k osvětě určitých skupin obyvatel, zejména těch školních a předskolních.“ 

K této lepší informovanosti přispívá například Nutridatabáze. „Spravujeme a aktualizujeme tuto databázi, která řeší a prezentuje složení potravin v České republice. Její budování probíhá ve spolupráci s Celoevropskou sítí pro databáze složení potravin.“ 

„Cílem tohoto projektu je umožnit každému občanovi České republiky zjistit pravé složení potravin a ověřit si trendy, které kolují po internetu nebo v lifestylových časopisech.“ 

Na adrese www.nutridatabaze.cz jsou informace o obsahu energie, živin a vitamínů, minerálních a jiných látek. „Všechny údaje se vztahují k nějaké konzumační dávce, protože by databáze primárně měla sloužit k ověření složení jídelníčku. Většina dat byla získána analýzou potravin, především surovin potravinářského průmyslu.“

Kromě správy databáze organizuje ústav tzv. Potravinářské úterky. „Ve spolupráci s Českou potravinářskou společností pořádáme pravidelné vzdělávací akce, na které má veřejnost přístup zdarma.“ 

„Každé úterý se prezentují určitá vybraná témata, setkání se konají v Klubu techniků na pražské Novotného lávce. Musím říct, že jsme rádi, že v poslední době o tyto akce mají zájem zejména mladí lidé a jejich zaujetí pro tato témata je obrovské. Zájemci najdou informace o těchto akcích na našem webu www.uzei.cz.“ 

Ústav se bude také aktivně účastnit letošního dne Světové výživy a to pořádáním workshopu „Výživa ve výchově ke zdraví interaktivně.“ 

Seminář je zaměřen na učitele 1. a 2. stupně základních škol. „Pedagogové se zde budou učit pracovat s dostupnými aplikacemi jako je www.bezpecnostpotravin.cz a s výukovými soubory a pracovními sešity. Součástí semináře je i přednáška a diskuze na téma výživových doporučení.“ 

„Snažíme se zaměřovat právě na generaci žáků základních škol, protože změny v trendech stravování je třeba založit v útlém věku, protože člověk si své stravovací návyky nese většinou celý život a težko se mění,“ konstatoval Štěpán Kala. 

Autor:  Veronika Paroulková, Ondřej Čihák
Pořad: Magazín Leonardo  |  Stanice: ČRo Plus
Čas vysílání: pondělí-pátek 14:35 a 20:40, repríza neděle 14:33  |  Délka pořadu: 26 minut  
 

Nové články v rubrice

 

Diskuse

Český rozhlas si váží názoru posluchačů a má zájem o korektně vedenou diskusi. Vyhrazuje si proto právo skrýt příspěvky, které odporují dobrým mravům, jsou xenofobní, porušují platné zákony, poškozují dobré jméno Českého rozhlasu, nebo mají reklamní charakter.

Návod na použití diskusního systému DISQUS naleznete zde.

 
tyto komentáře používají systém Disqus

Meteor

Pomůže očkování proti chřipce i na rýmu?

Chřipkový virus je pěkný prevít, každou zimu je trochu jiný. Proto se i vakcíny proti chřipce každoročně...

Příroda

Predátoři pomáhají kořisti k adaptaci na oteplení

Pokud čelí živočichové tlaku dravců, přizpůsobí se mnohem snáze i dalším nepříznivým vlivům včetně rostoucích...

Planetárium

Další cesta za zatměním a hmota ze vzdálených supernov

Koně Převalského na Dívčích hradech, další vlčata z Českolipska a íránský test nové nosné rakety.

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace