Evropští čápi zimují na skládkách

Čápi bílí si v Portugalsku zvykli hledat potravu na otevřených skládkách komunálního odpadu a podnikají denně lety na místa vzdálená i padesát kilometrů od jejich hnízda - Foto:  University of East Anglia

Čápi bílí si v Portugalsku zvykli hledat potravu na otevřených skládkách komunálního odpadu a podnikají denně lety na místa vzdálená i padesát kilometrů od jejich hnízdaFoto:  University of East Anglia

Stále více čápů bílých nepodniká cestu do afrického zimoviště a zůstává v natrvalo v Evropě. Potravu hledají na skládkách komunálního odpadu.

V Portugalsku stouply za posledních dvacet let stavy čápů bílých na desetinásobek. I v zimních měsících tu žije kolem 14 000 těchto ptáků. Přitom evropští čápi náš kontinent na zimu vždycky opouštěli a vraceli z afrických zimovišť až s nástupem jara. 

U nás se tento fakt odráží v březnové pranostice: „Na svatého Řehoře led plave do moře, žába hubu otevře, čáp letí od moře a šelma sedlák, který neoře.“ Čápi z Pyrenejského poloostrova se však přiřadili k neustále narůstajícímu počtu opeřenců, kteří v důsledku klimatických změn a změn v životním prostředí způsobených člověkem zásadně mění své chování a od pravidelných migrací upouštějí. 

Britští a portugalští ornitologové odchytili v Portugalsku 48 čápů bílých a připevnili jim na tělo přístroj GPS, který pětkrát za den předává údaje o poloze ptáka. Součástí přístroje je i zařízení, které monitoruje aktivitu čápa. 

Vědci tak mohli sledovat pohyb čápů mezi hnízdem a místem, kde ptáci hledali potravu, a podchytit lety na krátké i velké vzdálenosti. Získali zároveň přehled o tom, kdy ptáci jen tak postávají, kdy se procházejí a hledají potravu, nebo kdy sedí na hnízdě. 

Tito ptáci už neodlétají na zimu do Afriky a zůstávají na Pyrenejském poloostrově po celý rok - Foto:  University of East Anglia

Tito ptáci už neodlétají na zimu do Afriky a zůstávají na Pyrenejském poloostrově po celý rokFoto:  University of East Anglia

Ukázalo se, že v zimních měsících čápi zůstávají na Pyrenejském poloostrově a potravu hledají na skládkách komunálního odpadu. Portugalští čápi využívali své hnízdo nejen v době snůšky vajec a péče o mláďata, ale celoročně. 

To představuje v chování těchto ptáků zcela nový fenomén. Čápi díky tomu obsazují ta nejlepší hnízdiště a začínají časněji s pářením. Právě snaha udržet si hnízdo na vynikající lokalitě zřejmě významně přispívá k rozhodnutí čápů neodlétat na zimu do Afriky. Mohlo by se jim stát, že po návratu ze zimoviště najdou hnízdo obsazené jiným čapím párem. 

Ale ani čápi, kteří nenajdou hnízdiště v blízkosti skládky, nejeví velkou chuť k dlouhému letu do afrických zimovišť. V zimních měsících, kdy je potravy nedostatek, létají někteří z nich k „prostřenému stolu“ skládek i padesát kilometrů. Dokonce i v létě, kdy je potravy relativně hodně, jsou někteří čápi ochotni urazit třicet kilometrů, aby mohli sbírat odpadky na skládkách. To jsou mnohem delší doletové vzdálenosti, než s jakými vědci počítali. 

Už brzy čeká čápy další významná změna. Podle nařízení Evropské unie o pozemních skládkách budou otevřené pozemní skládky postupně nahrazovány skládkami, kde je odpad průběžně zakrýván. 

Čápům se tak výrazně ztíží přístup k vyhozeným zbytkům potravin, jimiž se dneska na otevřených skládkách živí. Pokud budou chtít ptáci i nadále zimovat v Evropě, budou si muset najít nové zdroje potravy. Dá se očekávat, že se čápi začnou ve velkém stěhovat na místa, která jim zimní obživu zajistí. 

Někteří čápi bílí tak mohou být donuceni k návratu k letům do afrických zimovišť. Vědci předpokládají, že se stávající čapí populační exploze zpomalí, nebo se zcela zastaví. 

Výsledky studia života čápů v Portugalsku zveřejnil tým pod vedením Aldiny Francové z University of East Anglia ve vědeckém časopise Movement Ecology. 

Čáp bílý se zařízením GPS, které dovoluje sledovat nejen lety ptáka, ale také jeho aktivity - Foto:  University of East Anglia

Autor:  Jaroslav Petr
Pořad: Leonardo Plus   |  Stanice: ČRo Plus
Čas vysílání: neděle 11:10; repríza neděle 21:10  |  Délka pořadu: 48 minut  
 

Nové články v rubrice

 

Diskuse

Český rozhlas si váží názoru posluchačů a má zájem o korektně vedenou diskusi. Vyhrazuje si proto právo skrýt příspěvky, které odporují dobrým mravům, jsou xenofobní, porušují platné zákony, poškozují dobré jméno Českého rozhlasu, nebo mají reklamní charakter.

Návod na použití diskusního systému DISQUS naleznete zde.

 
tyto komentáře používají systém Disqus

Meteor

Voda a led, jak je neznáte

Voda se zdá být tou nejobyčejnější látkou. Dokud se na ni nepodíváme optikou molekul. Víte, že existuje...

Příroda

Predátoři pomáhají kořisti k adaptaci na oteplení

Pokud čelí živočichové tlaku dravců, přizpůsobí se mnohem snáze i dalším nepříznivým vlivům včetně rostoucích...

Planetárium

Planeta u dvojhvězdy Kepler-1647 a pravěké máslo z močálu

Vlčí smečka na Broumovsku, jména pro nové prvky periodické soustavy a objevy ze starobylé jordánské...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2016 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace