Žena z Liberce obviněná z udušení dítěte při domácím porodu do vězení nepůjde

23. únor 2012

Žena z Liberce, obviněná z vraždy novorozence, do vězení nepůjde, ovšem viny zproštěna není. Krajský soud v Liberci dnes /23.2./ vynesl rozsudek. Žena je za čin vraždy odsouzena k tříletému trestu s podmíněným odkladem a dohledem na pět let. Rozsudek ale ještě není pravomocný, státní zástupce i obhájce si ponechali lhůtu k podání odvolání.

Rozhodování o vině a nevině bylo podle soudce Petra Neumanna velmi složité. Loni v prosinci se senát na verdiktu neshodl. Tentokrát soud uznal ženu vinou z vraždy, ale určil jí trest na spodní hranici sazby. Podle soudce k činu došlo, i když uznává, že nepřímo. Žena totiž nerozpoznala, že je těhotná.

Později už to sice věděla, ale nešla k lékaři a nerozpoznala v jakém stádiu těhotenství je. Porodila náhle. Od začátku soudu tvrdila, že si myslela, že dítě nežije. Žena je tedy odsouzena ke třem letům, ale s podmíněným pětiletým odkladem. To znamená, že do vězení nepůjde, ale bude na ní dohlížet mediační služba a také se musí podrobit psychologické terapii. Jak soudce řekl, vzhledem k tomu, že vychovává dvouleté dítě, je tato možnost pro jeho budoucnost lepší.

Obhájce ženy si nechal lhůtu na odvolání. Je ochotný akceptovat způsob trestu, ale rozhodně nesouhlasí s kvalifikací vražda. Podle něj není možné, aby soud tento čin posuzoval jako vraždu, když sám řekl, že žena nejednala s přímým úmyslem. Navíc neexistuje důkaz, že by se přímo podílela na udušení novorozence. Podle něj i jeden ze znaleckých posudků svědčí o tom, že by dítě po porodu mohlo skonat samo.

Otec dítěte obviněn nebyl, podle soudce přítel ženy neudělal nic, co by odporovalo trestnímu řádu. Nicméně se svojí partnerkou po celou dobu jejího těhotenství žil ve společné garsoniéře. Když porodila, přinesl do koupelny nůžky a přestřihl pupeční šňůru. Poté, co mu bylo řečeno, aby nic nedělal, údajně odešel z bytu a nechal rodičku i její dvouleté dítě a novorozeně svému osudu. Záchrannou službu přivolal až večer jeho otec.

autor: Eva Malá
Spustit audio