Muzeum Českého ráje v Turnově má za sebou zásadní rekonstrukci

10. březen 2012

Zásadní rekonstrukci má za sebou jedna z mála památek měšťanské barokní architektury v Turnově. Bývalý zájezdní hostinec U zlatého Bažanta - dnešní muzeum Českého ráje má opravené krovy, podlahy, vysušené zdi, nové omítky, okna i dveře.

Opravy barokního domu U zlatého bažanta letos skončí výměnou střechy. Příští týden osloví stavební firmy a do konce března by ráda práce zadala. Začít stavět se má pak v červnu, kdy ale muzeum zůstane otevřené.

Po celou dobu rekonstrukce střechy tak bude do muzea Českého ráje v Turnově lákat návštěvníky i nová výstava věnovaná tomu, čím je Český ráj tak proslulý - a to je lezení po pískovcových skalách. Podle kurátora Davida Marka budou k vidění nejen fotografie z lezeckých výprav ale i vybavení, které horolezci používali před sto lety.

Je to vlastně taková příprava na místní budoucí stálou expozici o horolezectví. Na tu by ale muzeum potřebovalo prostor v sousedním domě, který teď patří městu a vyjednává se o jeho odkoupení.

Ředitelka muzea a zároveň etnografka Vladimíra Jakouběová připravuje první letošní novinku muzea Českého ráje v Turnově - na nedalekém Dlaskově statku v Dolánkách se už 7. dubna otevře nová stálá expozice věnovaná svatebním obřadům.

autor: leš
Spustit audio