Kouření ročně zabije 18 000 lidí. Nekuřáckých restaurací je přesto málo

26. duben 2012

I když počet restaurací v Liberci stále roste, těch ve kterých se nesmí kouřit by se dalo spočítat na prstech jedné ruky. Přitom čísla jsou neúprosná a alarmující. Ročně kvůli kouření zbytečně zemře až osmnáct tisíc lidí.

Léčba chorob způsobených kouřením přijde celonárodní rozpočet ročně na více než šest miliard korun. V poslední době navíc roste počet mladých kuřáků, výjimkou nejsou čtrnáctiletí.

Kromě odborníků se aktivně do boje proti kouření, zejména v restauracích, už před pěti lety pustil pan Pavel Bobko. Svoji restauraci otevíral rovnou jako nekuřáckou.

„Nás tenkrát považovali za blázny, že se bez kuřáků neobejdeme... Spousta rodičů nechce jít s dětmi do restaurace...“ vysvětluje Pavel Bobko a pokračuje. „Nemám problémy s tržbami, nemám problémy s návštěvností – naopak!“

„Představte si bazén, kde byste v jednom rohu mohli močit a měli představu že zbytek bazénu je čistá voda. Kouř ve vzduchu se šíří zhruba stejně jako moč ve vodě... Navíc je to pracoviště – jak k tomu lidé přijdou, že musí pracovat v karcinogenním prostředí...“ vysvětluje uznávaná odbornice z Centra závislosti na tabáku Eva Králíková.

Zákaz kouření ve veřejných prostorách si přejí podle průzkumů tři čtvrtiny populace České republiky. Cigaretový kouř v restauracích a kavárnách nechtějí vdechovat především ženy. Zákaz kouření podporuje hlavně starší generace – od padesáti pěti let výše.

autor: Eva Malá
Spustit audio