Solární elektrárny na Českolipsku vyvolávají rozporuplné reakce

30. květen 2012

Ralsko, Jablonné, Mimoň… Tam všude na Českolipsku vyrostly desítky hektarů solárních elektráren. Sluneční elektrárny jako součást takzvané zelené energetiky zaznamenaly před několika lety doslova boom. Teď ale někteří odborníci varují, že vystavět na polích stovky kolektorů byla chyba a že Česko bude mít ještě velký problém, až elektrárny za dvacet let doslouží a bude potřeba je zlikvidovat.To totiž bude velmi drahé, nebezpečné a možná i téměř nemožné.

Ekolog Edvard Sequens poukazuje na to, že solární elektrárny jsou velmi výkonné: „Potenciál solární energie může už dnes pokrýt potřeby České republiky a celého světa. V České republice ani dvě stě padesátkrát víc než potřebujeme.“

Podle ekonomky Hany Novákové je ale právě tohle problém. Fotovoltaiek vyrosto v Česku až příliš a to hlavně kvůli dotacím, proto prý začaly firmy stavět solární panely o sto šest. „Z ekonomického hlediska bych zrušila všechny dotace na obnovitelné zdroje energie a pak by se vidělo, který z těch zdrojů energie je konkurenceschopný a který z nás bude nejlevnější...“ navrhuje Hana Nováková.

Podle profesora Františka Hrdličky se ale při stavebním boomu úplně zapomnělo na to, jak problematická bude likvidace solárních panelů, které jsou plné nebezpečných látek. Když se začaly stavět například jaderné elektrárny, na budoucí likvidaci se tehdy myslelo a elektrárny musejí ze svého výdělku odvádět podíl na likvidaci.

„To bohužel platí jen o jaderné energetice – u žádné jiné to takhle není. Zvlášť nebezpečné jsou fotovoltaické panely... a po skončení jejich životnosti je také potřeba je nějak zlikvidovat.“ vysvětluje František Hrdlička.

Zastánci zelené energie a obnovitelných zdrojů ale nesouhlasí s tím, že likvidace fotovoltaických panelů bude problém. „Nevidím v tom problém – v panelech je řada cenných materiálů, které budou mít za dvacet let ještě daleko vyšší cenu než dnes...“ argumentuje Edvard Sequens.

Obce na Českolipsku se dělí na dva tábory, někde se solární energie nebojí a výstavbu panelů povolily. Jinde řekli ne, například v Holanech, kde je starostkou Andrea Subotová za ODS: „Byl i zájem investora zde postavit solární elektrárnu, ale odpor občanů byl velký, takže o tom zastupitelstvo jednalo ve smyslu, že bychom o to neměli zájem...“

autor: sas
Spustit audio