Riziko onemocnění rakovinou prsu je mezi ženami na severu Čech podceňované

4. červen 2012

V Česku onemocní ročně šest tisíc žen rakovinou prsu. Z toho dva tisíce žen zemřou, a to je podle lékařů alarmující. Řada žen ale dělá, že žádná rakovina neexistuje nebo se jich netýká a že vyšetření jsou zbytečná. Přitom dojít si do mamologické poradny a nechat se vyšetřit je naprosto jednoduché, rychlé a vůbec nebolí. O tom se přesvědčila v nemocnici v České Lípě redaktorka Českého rozhlasu Sever Šárka Škapiková.

Ročně zemřou v Česku na rakovinu prsu dva tisíce žen. Problém je velmi patrný například právě v severních Čechách, kde není zrovna nejlepší ovzduší, a podle slov lékařů všechno souvisí se vším. Právě tady by proto měly ženy chodit na vyšetření pravidelně. Sever Čech se ale potýká s ekonomickou krizí a tak ženy říkají, že na mamograf nemají. Na prevenci by totiž měly chodit i ženy mladší čtyřiceti pěti let, kterým pojišťovna vyšetření nehradí.

Vyšetření na mamografu stojí kolem pěti set korun – může ale zachránit život, apelují lékaři. Mamograf by měly ženy navštěvovat pravidelně celý život, nádory prsu se totiž podle Hany Čerbákové rády vracejí. „Problém je v tom že jsou to hormonální nádory a ty mají jinou charakteristiku. A tam, kde se považuje nádor za vyléčený, tak u hormonálních nádorů to není tak úplně jasné. Proto se objevují recidivy – třeba za deset let...“

O tom, jak takové mamografické vyšetření probíhá, se přesvědčila v nemocnici v České Lípě redaktorka Českého rozhlasu Sever Šárka Škapiková.

autor: sas
Spustit audio