Sklo, bižuterii i bleší trh nabídlo Skleněné městečko v Železném Brodě

16. září 2012

V Železném Brodě na Jablonecku se už po šesté setkávali skláři a příznivci sklářského řemesla. O víkendu se tam konal festival sklářského řemesla - Skleněné městečko.

Návštěvníci si mohli prohlédnout nabídku místních sklářů a děti si ve výtvarné dílničce vyrobit skleněného panáčka nebo náramek dle vlastní fantazie.

V Železném Brodě byl také bleší trh, kde své výrobky nabízel i Tomáš: "to jsou práce žáků sklářské školy tohleto." Na pěti stolech stály například i starožitné zavařovací sklenice, nádoba na likér ve tvaru čertice nebo skleněné korále. Korále, náramky, ozdoby do vlasů, skleničky a další předměty ze skla byly k vidění ve stáncích po celém městě.

Například sklářka Radmila Vránová vyrábí vitráže: "Tohle je tifany technika, z plochýho skla nařežu diamantovým řezákem tvar, který potřebuju, obrousím na elektrické brusce a potom cínem spájím kousky dohromady."

"Vyrábíme i jako skleničky, ozdobné sklo i technické sklo," říká další sklář Josef Herman z blízkého Pelechova.

Program Skleněného městečka je opravdu pestrý. Návštěvníci si oblíbili také prohlídky místní sklářské školy. Co vše mohli vidět, popisuje ředitelka Zdeňka Laštovičková: "Práce na huti, na rytém a broušeném skle, na bižuterii, v oddělení figurek a na malírně, a ještě oddělení designu, kde si lidé mohou vyzkoušet 3D programy."

autor: Eva Malá
Spustit audio