Do Přepeří se po 70 letech vrátily kostelní zvony

4. listopad 2012

Dva nové kostelní zvony mají od soboty v Přepeřích u Turnova. Při jejich slavnostním zavěšení do zvonice se u kostela se sešla téměř celá obec. Přijela i patronka zvonů, manželka prezidenta, Livia Klausová.

Oba zvony vysvětil litoměřický biskup Jan Baxant. Nesou jména Marie a Veronika. Ve zvonici přepeřského kostela doplnily zvon svatá Barbora. Ten je nejstarší v Pojizeří a během druhé světové války ho proto možná nepotkal osud ostatních zvonů z obce, které odvezli vojáci.

„Zvony prý shodily dolů a odvezli je. Na vlastní oči jsem to ale neviděla, protože jsem byla ve škole. Už se nikdy nenašly,“ vzpomínala jedna z pamětnic.

Patronkou přepeřských zvonů se stala Livie Klausová. „Znamená to pro mě velkou čest. Mám zvony velmi ráda, je to moje dětství,“ prozradila manželka prezidenta.

Zavěšení nových zvonů završilo opravy přepeřského kostela. Kostel má novou střechu, fasádu, elektroinstalaci a osvětlení. Opravil se oltář, křtitelnice a vzácné varhany. Úpravami prošel taky bývalý hřbitov, kde jsou pochovaní vojáci padlí v jedné z bitev Prusko - rakouské války z roku 1866.

autor: Eva Malá
Spustit audio