V Chrastavě na Liberecku otevřeli most obnovený po předloňských povodních

10. prosinec 2012

V Chrastavě na Liberecku dnes (10.12.) odpoledne otevřeli nový most. Nahradil most, poničený předloňskou povodní. Šlo o poslední most v Chrastavě, který bylo nutné po povodních obnovit.

Kromě mostů opravili třináct mostů a úseků silnic, vodovod, kanalizaci a plynovod. Mají tam taky unikátní zvedací lávky, které se v případě hrozby velké vody dají vyzdvihnout do výšky dvou metrů a sníží tak nebezpečí, že je přílivová vlna strhne.

Povodí Labe v Chrastavě dokončuje úpravu koryta a opravu pobřežních zdí. Na totéž čekají krajské silnice - tam vznikl problém, že minulá krajská vláda nepožádala ministerstvo o dotace, protože neměla údajně peníze na padesátiprocentní spoluúčast. Nový hejtman Libereckého kraje Martin Půta z hnutí Starostové pro Liberecký kraj bude jednáním s vládou usilovat o to, aby mohl kraj dodatečně o dotace požádat.

V uplynulých dvou letech tenhle problém s nedostatkem peněz na spolufinancování oprav mostů a silnic po povodních Chrastava s Hrádkem nad Nisou řešily tak, že se dohodly s krajem na převodu některých životně důležitých úseků silnic do vlastnictví měst a mohly tak využít jiných dotací, kde hradily pouze deset procent nákladů. Do budoucna by se ale jednalo o velice složité řešení, ke kterému už nehodlá současná krajská vláda sahat.

Spustit audio