Netopýří úřad mají v Kvítkově na Českolipsku. Půda zdejší radnice je totiž plná netopýrů

15. srpen 2013

Na půdu obecního úřadu v Kvítkově na Českolipsku se pravidelně už několik desítek let vracejí netopýři. Starostka Kvítkova Jana Zelenková dokonce získala ocenění "Náš soused je netopýr" za to, že je nevyhnala.

Ocenění "Náš soused je netopýr" má obec Kvítkov jako jediná na Českolipsku. Na půdě obecního úřadu jsou netopýři nejen vidět, ale i cítit kvůli trusu, který je pod nimi na podlaze. Netopýři visí všude na trámech pod střechou, tak, jak se to očekává - hlavou dolů. Odhadem několik desítek létajících savců neustále piští.

„Netopýrů se bojím. Pro mě je to myš,“ říká starostka Kvítkova Jana Zelenková a dodává: „Oni na tý půdě jsou a co pro ně děláme je, že je tam necháváme být a nechodíme tam. Oni přilétnou někdy v květnu. Tady porodí mladé a naučí je lítat a zase odletí. Přes zimu tu nejsou. To odlétají někam do Dubé do jeskyň.“

Na půdě je výhradně kolonie samiček, která se sem vrací každý rok už více než třicet let. „Zdeněk Vitáček z českolipského muzea je chodí počítat a tvrdí, že jich je vždycky tak přes 400 samic,“ doplňuje Jana Zelenková.

Na půdě nechávají otevřené vikýře jako vletové otvory, kterými vylétavájí v noci na lov hmyzu. Jinak se podle starostky obce o ně nestarají. Přes den jsou netopýři normálně k vidění právě na půdě úřadu. Občas nějaký přelétne, ale jinak spořádaně visí zavěšení za trámy.

„Ocenění Náš soused je netopýr mě překvapilo, protože jsme rádi, že si někdo vzpomněl. My sice pro to nic neděláme, ale dostali jsme to za to, že tu jsou a nevyháníme je. Že je tu necháváme být,“ dodala Jana Zelenková.

Co netopýři dělají je možné sledovat i přes internetové stránky obecního úřadu Kvítkova.

Spustit audio