Gräf by se mohl do Vesce přestěhovat, příprava na kolečkových lyžích je ale nezbytná

2. červenec 2014

Řada lidí by si možná mohla myslet, že je léto pro lyžaře odpočinkovým obdobím, během kterého se závodníci sotva zvednou z gauče. Opak je pravdou, rozhodně se nedá říct, že by byly letní měsíce tréninkově pohodlnější, než ty zimní. I díky kolečkovým lyžím. Bez těch si běžec na lyžích neumí přípravu už ani představit.

Klapání bodců lyžařských holí a zvuk gumových koleček kolečkových lyží - to je symfonie, kterou můžete třeba v areálu ve Vesci slýchat poměrně často. „Strávíme tím kolem 100 hodin ročně. Vzhledem k tomu, že nemáme v bezprostřední blízkosti lyžařský tunel ani ledovec, tak je tohle velká část naší přípravy,“ vysvětluje reprezentant v běhu na lyžích Jakub Gräf, že za svoji kariéru nezažil a asi nejspíš ani nezažije letní přípravu bez kolečkových lyží.

A není se čemu divit, technicky podobnější způsob běhu na lyžích neexistuje. „Kolečkové lyže se snaží přiblížit klasickým lyžím, takže je technika hodně podobná. Samozřejmě, že jsou kolečkové lyže trochu méně stabilní, hodně jiný je i odpich, ale po technické stránce je to hodně podobné,“ říká Gräf.

Většina drah pro trénink na kolečkových lyžích, kterých ale v České republice není mnoho, má poměrně kopcovitý profil. A tím pádem také pořádně prudké sjezdy. V těch často závodník nabere pořádnou rychlost. „Já si myslím, že na kolečkových lyžích se dá třeba rychlostí 70 km/h jet.“

Taková rychlost se dá v prudkém svahu nabrat i na kole. Jenže pozor, cyklista má v porovnání s lyžařem jednu výhodu. Kolo má brzdy, kolečkové lyže ne. „Brzdy to nemá, takže ježdění z kopce je trošičku risk. Brzdit se na tom dá, jenom malinko,“ podotýká dvaadvacetiletý běžec na lyžích.

To aby s sebou běžec na kolečkových lyžích pravidelně vozil lékárničku pro ošetření zhmožděnin. Jakub Gräf se ale naštěstí něčemu takovému úspěšně vyhýbá. „Naštěstí jsem ještě nijak špatně neupadl. Žádný zásadní pád jsem nikdy neměl, spíš odřeniny,“ konstatuje člen liberecké Dukly.

Nějaký ten lék je tedy častěji potřeba spíše na psychiku závodníka. Kroužit dokola celé léto na asfaltové dráze je totiž někdy ´na hlavu´. „Je to hodně podobné jako lyže, takže to není nic, čemu bychom se nějak zásadně vyhýbali. Ale je pravda, že kroužit zrovna tady ve Vesci třeba 100 hodin ročně je psychicky hodně náročné,“ dodává Jakub Gräf.

autor: David Nyč
Spustit audio