Mladí řidiči jsou často příliš sebevědomí a podle statistik způsobí každou čtvrtou nehodu

10. listopad 2014

Následky jejich kolizí bývají navíc často tragické. Přitom mají velké sebevědomí a nemyslí si, že by to s volantem neuměli. Řeč je o mladých a nezkušených řidičích, kteří čerstvě získali řidičské oprávnění.

Podle instruktorů z libereckých autoškol by pomoci mohl zákon, který by řidičům začátečníkům například omezoval nejvyšší povolenou rychlost. Za vše mluví konkrétní zkušenosti z autoškol se současnou úrovní a způsobem řízení jejich žáků. Mnozí mladí řidiči navíc vnímají přední sklo automobilu často jako obrazovku počítače, což je nepřípustné.

Kromě omezené rychlosti se v souvislosti s nezkušenými řidiči se mluví také o větším počtu hodin v autoškole, přísnějších závěrečných zkouškách a povinnosti absolvovat kurz bezpečné jízdy na autodromu.

Autoškoly situaci vnímají velmi citlivě. Shodnou se většinou na tom, že žáci jsou kvalitativně opravdu čím dál horší. Jednak motoricky, nevnímají v potřebné míře to, co se děje kolem nich, nekoncentrují se tak, jak by bylo zapotřebí. Řidiči jsou podle nich v ostrém provozu také příliš bezohlední a agresivní. V tomto směru by bylo velmi žádoucí a prospěšné výuku v autoškolách tomuto trendu přizpůsobit.

autor: sas
Spustit audio