Děti často nedodržují pitný režim. Může to vést k obezitě nebo k nesoustředění se ve škole

12. listopad 2014

Nedostatek tekutin může u dětí způsobovat obezitu, únavu, podrážděnost i nesoustředěnost ve škole. Podle doporučení lékařů by měly děti vypít za den zhruba dva litry. Často ale vypijí i jen půl litru – často navíc s velkým podílem cukru.

Podle libereckých hygieniků, kteří se vyptávali více než tisícovky dětí ve věku od 10 do 13 let, popíjejí děti nejčastěji slazené limonády, džusy a slazené čaje. Mají k nim totiž snadný přístup, ve spoustě škol si je mohou koupit v nápojových automatech.

Voda dětem nechutná, přiznává Lucie Korseltová z Liberce. Naproti tomu u Mirky Hendrychové limonády nemají v její domácnosti místo. Dcera Kateřina její slova potvrzuje.

Děti mají ve většině škol k dispozici nápojový automat, kde si mohou slazené nápoje kupovat dle libosti.

Liberecká škola Na Výběžku jde ale jinou cestou. Podle ředitelky Jarmily Plaché automat odstranili už před dvěma lety a nahradili ho karafami s vodou.

Pitný režim dětí ale ve škole uhlídat možné není, zejména kluci pitný režim neřeší nebo dávají přednost limonádám. V litru kolového nápoje je přitom zhruba 27 kostek cukru. I to přispívá k obezitě.

Podle lékařky Jany Pilnáčkové z Krajské hygienické stanice děti místo dvou a půl litru průměrně za den vypijí něco málo přes litr tekutin. A to se může odrazit na jejich zdravotním stavu.

Vláda připravuje vyhlášku, která by měla určit, jaké typy potravin a nápojů se budou smět dětem v automatech nabízet. Hygienická stanice pak při nedodržení zákona bude moci škole uložit pokutu.

autor: Eva Malá
Spustit audio