Od nového roku platí v Jablonci nad Nisou úplný zákaz hazardu. Všechny automaty ale zatím nezmizely

15. leden 2015

Z Jablonce nad Nisou musí podle nové vyhlášky zmizet veškerý hazard. Město schválilo nulovou toleranci pro výherní automaty a loterijní videoterminály na konci minulého roku. Zatím ale v hernách ubyla jen čtvrtina automatů, další tři stovky zůstávají. Jejich provoz nemůže ukončit jablonecká radnice, ale jen ministerstvo financí.

„To je na každým rohu, to je hrozný, opravdu, kolik je nešťastných lidí, opravdu hrozný, zakažte to, opravdu,“ komentuje Eleonora Maršíková. Není jediná, komu herny v ulicích Jablonce už dlouho vadí.

Dalším nespokojeným je Jakub Strnad, který sepsal proti hazardu ve městě petici. „Procházeli jsme městem a viděli jsme, že na každém rohu je herna, hyzdí to historické centrum, jsou tam černé výlohy, bliká tam sem tam nějaký jackpot, a říkali jsme si, čím to je, že ve městě sportu, se tolik rozmohlo něco, co nikomu nepřinese podle nás nic dobrého.“

Vyhláška se naplňuje postupně

Jablonečtí zastupitelé na konci minulého roku schválili vyhlášku, která hazard plošně zakazuje. Ta se naplňuje postupně.

Naplňuje se postupně proto, že všechna ta zařízení spadající do kolonky hazard jsou několika typů, a jedny jsou ty, které kontroluje město, a ty kontrolujeme a ty končí a měly by končit,“ vysvětluje primátor Petr Beitl z ODS.

A už opravdu skončily, jak potvrdily kontroly úředníků a městské policie, říká Markéta Hozová z jablonecké radnice.

„Už jsme zkontrolovali všechna místa, automaty, které povoluje město, a nikde nebyly shledány žádné nedostatky.“

A pak jsou další výherní přístroje, jejichž provoz může ukončit pouze ministerstvo financí odebráním licence, což se aktuálně děje.

„Vyhlášku na ministerstvu financí evidujeme už od roku 2012, takže jsme se měli dost času připravit a věřím, že to správní řízení bude hotové za dva, tři měsíce, a v případě, že provozovatelé podají nějaký protinávrh, tak i tak by mělo být do léta vše vyřízeno,“ potvrzuje náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Vzniknou černé herny?

Provozovatelé s plošným zákazem hazardu nesouhlasí. „Prohibice města hazardu nezbaví,“ říká Petr Vrzáň ze Sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů. Podle něj se začnou objevovat herny provozované načerno.

„Prostě zaberou ta místa, které měli legální provozovatelé, městům a obcím zbydou problémy s narušováním veřejného pořádku mnohem větší, než měli před tím, stát ztratí legální daňové příjmy, takže pro všechny je to špatně.“

Hazard přináší městům miliony ročně, konkrétně v Jablonci to loni bylo 27 milionů. I s tímto argumentem se provozovatelé heren chtějí ještě obrátit na komunální politiky a plošný zákaz hazardu jim rozmluvit.

autor: sas
Spustit audio