V Jizerských horách se rozmáhá noční lyžování v běžeckých stopách

19. leden 2015

Potřebují totéž, co běžkaři, kteří vyjíždějí do hor přes den. Jednu věc ale musejí přibalit - svítilnu. Řeč je o večerních a nočních lyžařích, kterých se do potemnělých běžeckých stop vydává s čelovkou na hlavě stále víc. V Jizerských horách není po setmění takový ruch jako přes den, a tak mohou běžkaři relaxovat a najít uprostřed lesa svoji lyžařskou oázu klidu.

Večerní sjezdové lyžování je už klasikou. Trendem poslední doby je večerní a noční běžkování, potvrzuje Jana Lhotová, ředitelka Jizerské ops, která má na starosti údržbu Jizerské magistrály.

„Množství večerních lyžařů, nebo těch lyžařů, kteří běhají za tmy s čelovkou, narůstá. Jedná se většinou o ty lidi, kteří přes den nemůžou, protože jsou v práci, a využívají té možnosti do stopy nastoupit po pracovní době takhle večer.“

Poprvé vyrazili s čelovkou do stop vedoucích z Maliníku Hana, Jiří Cvejn a Michal Hřebík.

„Tak protože přes den je člověk v práci a o víkendu je tady hodně lidí, ale jedu poprvé, tak z toho mám trošku strach, že to bude velká změna a bude to nebezpečný,“ přiznává Hana. „Protože kolegové mě jako vytočili tímhle směrem, tak jsem si řekl, že to zkusím, nikdy jsem nebyl s čelovkou, tak jsem si říkal, že to na starý kolena zkusím, nebojím se, těším se,“ komentuje Jiří. „Vyrážíme s čelovkou, protože můžeme jenom po práci, to má asi každý stejný důvod,“ dodává Michal.

Jizerské hory, osada Jizerka v zimě

Naopak velmi často a pravidelně vyrážejí na běžecké trasy Jizerské magistrály po setmění Petr Staněk a Petr Volf. „Pro pracujícího je to asi jediná možná alternativa, rozhodně je to lepší ve dne, ale přes den je tady zase moc lidí, večer je to taková oáza klidu, člověk tady může potkat nějakýho jelena,“ vysvětluje Petr Staněk. „Přesně tak, no, protože i když jsem včera odešel ve 2 z práce, tak na Hřebínku už byla tma, tak jsem tu čelovku potřeboval,“ souhlasí Petr Volf.

Pro méně zdatné lyžaře i pro všechny ostatní, kterým se nechce potmě do tmavého lesa, je osvětlené kolečko na stadionu v Bedřichově.

„Ano, ve spolupráci s obcí Bedřichov osvětlujeme stadion, svítí se tam vlastně každý den většinou od 8 do večera,“ potvrzuje Jana Lhotová.

„Je to dobrý, že je to osvětlený, úplně se tomu nevyhejbám, ale byl bych radši, kdyby třeba osvětlili kolečko pod Ještědem, sem to mám daleko,“ přeje si Petr Staněk.

Kolečko pod Ještěd zatím osvětlené není, na rozdíl od jabloneckých Břízek, tam lyžařům slouží od loňska úplně nové lampy.

autor: sas
Spustit audio