Semilské nemocnici chybí lékaři. Naději může přinést sloučení s jinou nemocnicí

19. únor 2015

Chirurgové semilské nemocnice dali výpověď. Bojí se totiž, že jejich nemocnice bude zrušená. Semilští radní proto rozhodli, že by starostka města Věra Blažková z hnutí ANO měla začít jednat o výpomoci s nemocnicí v Jablonci. Naději může přinést také sloučení s jiným zdravotnickým zařízením.

Kvůli kritické situaci svolalo 18. února vedení semilské nemocnice setkání zdravotníků s řediteli okolních nemocnic a taky s hejtmanem Martinem Půtou z hnutí STAN.

Jednalo se o tom, že by se semilská nemocnice mohla spojit s finančně silnějším partnerem - v úvahu připadá jablonecká, liberecká nebo jilemnická nemocnice.

„Osobně jsem příznivec toho, aby se našlo pokud možno trvalé řešení, aby se to nešilo horkou jehlou,“ zdůrazňuje Půta.

Semilští radní chtějí s vedením nemocnic vyjednávat o fúzi. Teď chtějí akutně řešit nedostatek chirurgů. Ředitel jablonecké nemocnice Vít Němeček z ODS nabídl městu, že by mohli jablonečtí chirurgové do Semil dojíždět. V případě, že se dohodnou na sloučení, budou společně řešit i finanční záležitosti.

Primářka radiologického oddělení semilské nemocnice Hana Králíčková Mildeová by sloučení s větší nemocnicí přivítala. Podle ní by to byla její záchrana.

„Byla by to škoda. Krásná nemocnice, bezbariérová. Můj názor je, že by se mohla na něco specializovat, jako třeba nemocnice ve Vysokém nad Jizerou.“

Nemocnice ve Vysokém se specializuje na chirurgii ruky. V Semilech hodně diskutují o celostní medicíně. O tom všem se bude rozhodovat podle prozatímního ředitele semilské nemocnice Tomáše Slámy z ODS až podle toho, jak dopadnou jednání o sloučení s jinou nemocnicí.

Pokud by Semily získaly silného finančního partnera, chce se Sláma přihlásit do výběrového řízení na definitivního ředitele nemocnice.

Spustit audio