Na Českolipsku probíhá jarní úklid přírody. Dobrovolníci tak sbírají odpadky podél silnic a cest

24. březen 2015

Již druhým rokem se na Českolipsku lidé zapojují do jarního úklidu přírody. Akce s názvem Ukliďme příkopy vznikla v Ekocentru v Brništi a letos se do ní zapojilo víc obcí než minulý rok. Dobrovolníci, především děti, tak vyráží sbírat odpadky podél silnic i cest.

Děti se na úklid odpadků v přírodě i podél silnic těší. Počasí přálo a tak se mezi dětmi objevilo i pár dospělých. „Začíná jaro, je krásné počasí a je v těch příkopech všechno vidět, tak je potřeba to uklidit. Je opravdu krásné počasí, tak jdeme na to." Mezi první odpadky patří polystyren, který se v přírodě nerozloží.

Podle jednoho z organizátorů akce pana Igora Jediného se letos do úklidu zapojilo více obcí. „Je jich čtrnáct a v tom je i zapojené německé město Neukirch. Oproti loňskému roku je to opět obcí víc," říká. Děti sbírají úplně všechno - plechovky, PET lahve, krabičky od cigaret i igelitové sáčky. To všechno leželo pohozené v příkopech podél cest. Mezi účastníky je i jedenáctiletý Patrik, který se zapojil protože ho to baví a pomáhá tak přírodě.

Likvidace odpadů podél cest

Loňská první akce přinesla i soutěživost mezi obcemi. „Nejlepší byly Zákupy, které posbíraly nejvíc odpadu. K akci udělaly velikou propagaci, zapojily i okolní obce a nasbíraly devadesát velkých pytlů odpadu," doplňuje další z organizátorů Iva Holanová. Když děti najdou černou skládku, musí je od ní Iva Holanová odhánět. „Přehrabovat se v hromadě odpadků, byť menší černé skládky, není pro ně bezpečné. To necháme na dospělých. My na tu skládku upozorníme příslušné orgány."

„Dnešní akce je zaměřená na zejména sbírání PET lahví a igelitových sáčků. K tomu tu máme jeden velký pytel a do druhého dáváme takzvaný směsný odpad," dodává Igor Jediný. Akce Ukliďme příkopy končí pro třináct obcí na Českolipsku 28. března.

Spustit audio