V Maškově zahradě v Turnově vyroste obří sportovně-zábavní areál. První budovy by měly stát už na podzim

10. duben 2015

Brána do Českého ráje a město granátů Turnov bude mít další atrakci: bazény s toboganem kamikadze, in-lajnovou dráhu a taky zimní stadion se zajímavou architekturou ve tvaru položeného listu.

„Zmizely budovy, které byly součástí bývalých jatek, které už jsou taky pryč. A tamhle už začíná růst strojovna pod tobogany, kde bude technologie bazénu,“ ukazuje na staveniště koupaliště starosta Turnova z Nezávislého bloku Tomáš Hocke.

„Měla by tam být skluzavka kamikadze, masážní vany s tryskami, sítě na prolézání, vedle budou bazénky pro ty nejmenší do tří let.“

Turnov – centrum pro všechny milovníky Českého ráje

U koupaliště bude pláž a spousta hřišť. Podle Jindřicha Kořínka z Městské sportovní Turnov je Maškova zahrada na ideálním místě: přímo na cestě do Českého ráje, kde jsou hrady, zámky, skály, cyklostezky a krásná příroda.

Turisté mohou přijet autem i na kole, vzít si mohou skateboardy nebo in-line brusle - kolem areálu bude 650 metrů dlouhá asfaltová dráha.

"Bude lehce profilovaná, takže to nebude úplná rovina, tři metry široká,“ doplňuje Hocke.

V létě in-line, v zimě brusle

V zimě ji bude možné zasněžit a vznikne tak minilyžařská magistrála. Využitá bude přitom tříšť ze zimního stadionu, který se v areálu už taky začal stavět.

„Řádově pro 350 osob s veškerým zázemím,“ upřesňuje stavbyvedoucí Ondřej Jandejsek.

Tvar sportovně-rekreačního parku by měl připomínat položený list, aby evokoval předchozí využití areálu, který fungoval jako zásobní sbírka dřevin pro sychrovský zámek.

Zimní stadion se podle Jindřicha Kořínka staví v Turnově pro všechny, co je baví hokej a bruslení-pro děti i dospělé. „Ať už pro registrované nebo neregistrované sportovce s provozem od září do konce března.“ Od jara do podzimu lze stadion využít pro kulturní akce.

Výstavba rekreačního a sportovního areálu v Turnově se začala plánovat už před 15 lety. Kupní cenu Maškovy zahrady ve výši 35 miliónů korun tehdy zaplatil turnovský mecenáš Bohuslav Jan Horáček, který měl financovat i další výstavbu za bezmála miliardu korun.

Po jeho smrti se na pomoci městu dědicové neshodli a Turnov se nakonec po letech rozhodl postavit levnější verzi areálu za 175 miliónů korun. Zimní stadion bude otevřen na podzim, koupaliště příští rok.

Spustit audio