Českolipští pejskaří při venčení překonávají rušnou cyklostezku, navíc se nevyhnou bezdomovcům

20. květen 2015

Pejskaři v České Lípě řeší problém při venčení. Zdejší cyklostezka Varhany bývá často plná pejskařů. Hlavně v místě, kde stávala lávka přes potok. Ta je zbořená, a pokud chtějí lidé se psem přejít na druhou stranu, musí prostě na cyklostezku. Kromě toho se nevyhnou bezdomovcům.

„Na cyklostezce Varhany je problém v jedné věci. Zřítil se tam mostek, co vede přes Šporku. Pejskaři, co chtějí chodit na procházku, tak pak musí jít po cyklostezce,“ popisuje situaci cyklistka Simona Bůžková a dodává: „Za tím můstkem si udělali kempink bezdomovci.“

Pejskaři chodí často přes louku právě k potoku a dál směrem na Manušice. Pokud ale chtějí přes potok, kvůli zbořené lávce musí přejít cyklostezku v místě vzdáleném asi půl kilometru od začátku stezky.

„Tady na stezce je velký provoz, jsou tu bruslaři i kolaři. Já jsem tuhle šel, a ti bezdomovci většinou táhli kočárek a byli opilí. Tehdy tudy jela dvě mladá děvčata a ta se bála tam projet,“ říka senior Jiří Kalousek, který musí přejít přes cyklostezku při venčení dvanáctiletého psa Bada.

Eva Javůrková venčí fenku Bertu jen několik metrů od cyklostezky. „Potkávala jsem je v zimě, jak tu leželi. Ptala jsem se jich, jestli nepotřebují pomoc. Nebyli agresivní, ale nemám z toho dobrý pocit, protože vím, že jsem jako žena slabší.“

Bezdomovci u cyklostezky Varhany

„Tady pořád chodí lidi. Venčí psy i ve vodě. Všechno je v pohodě, pozdravíme a tak,“ říká jeden z bezdomovců. Podle zástupce velitele českolipské městské policie Antonína Doležala právě tito bezdomovci patří ve městě k těm nejméně problémovým.

„Pokud jde o bezpečnost občanů, tak si myslím, že tam žádný problém není. Nemusí se obávat, že by k něčemu došlo.“ Podle zástupce policie není ani legislativní možnost bezdomovce z místa vykázat.

Spustit audio