Liberecká policie objasnila vraždu 60letého muže ve Vratislavicích nad Nisou

25. květen 2015

Pouhých deset dní potřebovali liberečtí kriminalisté k tomu, aby dopadli pachatele, který se následně přiznal k vraždě 60letého muže ve Vratislavicích nad Nisou. Ten je teď ve vazbě a hrozí mu 20 let vězení až výjimečný trest.

Případ je velmi čerstvý a vyšetřování je stále na počátku. Nicméně z toho, co víme, je zřejmé, že k dopadení velmi pomohly informace svědků. Ti totiž policii detailně pachatele popsali. Viděli ho totiž, když z Vratislavic odjížděl tramvají směrem na Liberec i se svým lupem. Z bytu zavražděného muže si pachatel po činu odnášel například maso a prášek na praní, ale také notebook s červeným krytem a LCD televizi. Notebook i televizi si chtěl nechat pro vlastní potřebu.

Pachatel už byl v minulosti trestán za majetkovou trestnou činnost. Policie ho zadržela v centru Liberce v sobotu ráno. Policisté při šetření prověřili hodně lidí. Co je ovšem pro celý případ velmi důležité je to, že se 50letý muž z Liberce, který o deset let staršího známého ve Vratislavicích nad Nisou podle policie zavraždil, k činu doznal.

Na případu kriminalisté pracovali od 13. května, kdy prostřednictvím linky tísňového volání oznámil známý 60 letého muže, že má obavu o jeho zdraví. Měl se s ním sejít, ten ale nereagoval na volání, smsky, ani na zvonek u dveří. Hlídka na místě zjistila, že je muž mrtvý a přivolaná lékařka zjistila, že zranění na těle si nemohl způsobit sám.

Pachatel ho jedenáckrát bodl do hrudníku a jednou se trefil přímo do srdce. Kriminalisté pak dlouhé hodiny pracovali v bydlišti zavražděného muže, detailně ohledávali celý byt a zajišťovali stopy. V případu se posunuli dál právě až poté, co zjistili, že z bytu někdo odnesl televizi a další věci. Protože měli informaci, že muž jel tramvají, požádali o spolupráci veřejnost.

50letému muži hrozí za zvlášť závažný zločin vraždy v úmyslu získat pro sebe nebo pro jiné majetkový prospěch až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Obviněný muž byl už v minulosti trestaný za krádeže. Podle státního zástupce je ve vazbě, aby se útěkem nesnažil vyhnout trestnímu stíhání nebo případnému trestu. Pak také z obavy, že by obviněný mohl opakovat násilné jednání, pro které je stíhaný.

autor: Eva Malá
Spustit audio