15 lidí letos u nás onemocnělo nebezpečnou liščí tasemnicí. V Polsku a Německu jsou nemocných stovky

24. listopad 2014

Lidé by si v přírodě a u městských skládek měli dát pozor na kontakt s liškami. Ty totiž šíří nebezpečnou liščí tasemnici. V Česku se už nakazilo patnáct lidí. Například v Hejnicích na Liberecku se lišky procházejí dokonce na hlavní třídě a místní je odhánějí od svých vrat a dvorků, jak se dá.

„Hraju liškám, pouštím na zahradě na plné pecky rádio,“ vysvětluje, jak plaší lišky, Jana Hainzlová z Hejnic, která neuspěla u myslivců se žádostí o odstřel lišek ve městě - mimo honitbu je to podle nich nebezpečné.

Paní Jana přitom argumentovala nejenom tím, že jim a jejich sousedům likvidují drzé lišky slepice, ale i tím, že můžou nakazit dospělé i děti.

„Na to jsme upozorňovali, že tady na Skřivánku jsou louky, kde si lišky hraji, chytají tam myši, kálejí všude, je to i cítit a zároveň tam chodí školky.“

Podle lékaře liberecké infekce Františka Stejskala jsou lišky hostitelem tasemnice a její přenos na lidi začíná být v Evropě problémem.

„Ta tasemnice se jmenuje Echinococcus multilocularis, je to onemocnění, které se v Evropě vyskytuje po staletí, ale teprve v poslední době se významně rozšířilo a u člověka napadá především játra.“

Zatímco u nás se touto složitě léčitelnou nemocí nakazilo 15 lidí, u sousedů v Polsku a Německu, jsou to už stovky.

„Zdá se, že ve střední a západní Evropě, kde se očkuje proti vzteklině, se ty lišky přemnožují a ty kusy, které by na vzteklinu uhynuly, přežívají a jsou napadeny tímto parazitem. U nás je nakaženo asi 30 procent lišek, v Německu nebo Francii i 50 procent.“

Problémem podle Františka Stejskala je, že se onemocnění rozvíjí téměř nepozorovatelně 10 i více let. Neléčené pak může skončit smrtí. Diagnostika je navíc velmi složitá.

„I když v Libereckém kraji zatím nikdo neonemocněl, jsou zde, mimo jiné, i kvůli blízkosti hranic s Polskem a Německem hygienici v pozoru,“ konstatuje epidemioložka Jana Prattinegrová.

„Mezi hostitele patří další zvířata, hlodavci i lovečtí psi. Od veterinární správy dostáváme informace, abychom mohli včas reagovat a upozornit občany, aby se chovali tak, aby se nenakazili. Lidé by měli být obezřetní - zejména při sběru lesních plodů,“ varuje epidemioložka.

„Je potřeba je řádně omýt a pak tepelně upravit. Pokud se týká přenosu nemoci přes lovecké psy, tak ty je zapotřebí pravidelně odčervovat. Myslivci by měli s liškami manipulovat pouze v rukavicích a i o ty řádně pečovat,“ doporučuje Jana Prattingerová.

Spustit audio