Bývalý primář nemocnice v Rumburku nevyloučil přirozené úmrtí pacientky, vysoký draslík ale nevysvětlil

24. červen 2015

U krajského soudu v Ústí nad Labem dnes pokračovalo líčení s bývalou sestrou rumburské nemocnice Věrou Marešovou. Tu obžaloba viní z vražd šesti pacientů, které měla usmrtit podáním vysokých dávek draslíku. Bývalý primář oddělení dnes při výpovědi uvedl, že nelze vyloučit, že způsob úmrtí pacientky mohl odpovídat průběhu onemocnění.

Na nesrovnalosti v souvislosti se smrtí pacientky v rumburské nemocnici upozornil lékař Petr Vondráček, kterému bylo podezřelé úmrtí 73leté ženy na srdeční zástavu. Ta podle něho neodpovídala onemocnění, kterým žena trpěla.

S tím ale nesouhlasil při své dnešní výpovědi tehdejší primář interny Richard Bína. Nemůže prý vyloučit, že úmrtí pacientů měla přirozené příčiny.

„Daný způsob jejího skonu pro mě i pro řadu jiných kolegů nebyl překvapením. A jako příčina srdeční zástava nebo arytmie, byť to není tak zcela obvyklé u těchto onemocnění, nelze to podle mého názoru zcela vyloučit,“ uvedl.

S jeho názorem především v případě dalších podezřelých úmrtí souhlasil i jeho zástupce Jiří Mayer. Ani jeden z nich ale nedokázal vysvětlit vysokou hladinu draslíku v těle poslední mrtvé ženy.

Marešová podle žalobce pacienty zabíjela vysokými dávkami draslíku od roku 2010 do loňska. Nejmladší oběti bylo 35 let, nejstarší 85 let.

U soudu dnes vypovídaly také dvě zdravotní sestry, které s Marešovou pracovaly. Vztahy označily za korektní. Líčení bude pokračovat znovu zítra.

autor: Iva Zítková
Spustit audio