V Botanické zahradě v Liberci stěhovali unikátní, více než dvě stě let starou bonsaj jalovce čínského

3. červenec 2015

Jde o hlavní hvězdu právě probíhající výstavy bonsají a kamenů, kterou ale můžete vidět pouze do pondělí! Jednu ze svých botanických rarit vystavuje zahrada jen příležitostně. Návštěvníci jí totiž v minulosti uštipovali a odnášeli domů. Teď ji dokonce hlídá kamera.

Se stěhováním bonsaje měli co dělat čtyři chlapi. Květináč s jalovcem přenesli pomocí smontovaných železných nosítek na vozík, který usnadňuje další převoz rostliny. „Cesta uběhla naštěstí dobře. Žádné problémy nebyly, víme co a jak," řekl u čestného místo, kam Jalovec čínský přijde, hlavní zahradník botanické zahrady Zdeněk Eichler.

Jalovec čínský patří v botanické zahradě mezi rarity. Jeho stáří se odhaduje na více než 200 let.

„Zhruba v roce 1882 hrabě Stubenberg si jí dovezl. Už v té době byla ceněná. Čili odhadujeme plus, mínus tak sto let. Takže ta bonsaj by mohla mít něco mezi dvě stě a tři sta lety," dodává an Eichler. „Letos jsem jí jenom čistil, proschlé větvičky. A snažil jsem se jí maximálně prosvětlit, aby byla ještě schopná trošku obrazit i vevnitř. Ale tady vzadu, když se podíváte, dovnitř je výduť."

„Zpočátku ta bonsaj byla vystavená normálně ve výstavním pavilonu a na jedné straně lidé přicházeli, na druhé odcházeli, takže nám půlka stromu, která je vzadu, je očesaná a oholená, protože si každý bral řízek. Takže z té strany strom už odumírá a je dutý," popsal situaci pan Eichler. Jalovec čínský můžou lidé z blízka obdivovat až do pondělka. Pak se opět vrátí na své původní místo za sklo.

autor: Eva Malá
Spustit audio