Liberečtí hokejisté jsou znovu na ledě. Díky změně v suché přípravě mají více energie

21. červenec 2015

V posledních dnech bylo vedro doslova k padnutí, přesto je právě tohle období, kdy extraligová hokejová mužstva zahajují přípravu na ledě. Hráči Bílých Tygrů Liberec obuli brusle v pondělí. Kompletní kádr absolvoval v Home Credit Areně 80 minut tréninku.

„I pro nás je na ledě velké teplo, přeci jen se to klima projeví i na stadionu. Ale tohle my neřešíme, my jsme rádi, že už jsme spolu. Je tu dobrá nálada, všichni máme spoustu energie. Už jsem se těšil, ta pauza byla dlouhá a už bylo načase jít na led,“ usmívá se brankář Ján Lašák, evidentně spokojený, že mohl po delší době oprášit lapačku, brusle i betony a znovu vyrazit na led.

Právě slovenský gólman je jedním z těch, kteří podstatnou část přípravy absolvovali individuálně. Ostatní však do téhle chvíle dřeli pospolu, především díky novému kondičnímu kouči Aleši Pařezovi ale doznala tahle dřina výrazných změn v porovnání s předchozími roky.

„Změna to byla obrovská, protože jsme trénovali jenom jednou denně hodinu a půl. Bylo to hodně intenzivní, ale důležité je, že jsme se všichni těšili do kabiny i na tréninky. Člověka to vyčerpalo fyzicky, ale ne psychicky. Dřív jsme trénovali tři hodiny dopoledne a další dvě odpoledne,“ nabízí srovnání s loňskou přípravou obránce Radim Šimek, a z jeho slov je evidentní, že skladba letošního suchého tréninku je mu rozhodně milejší, než ta, jakou zažíval v minulých letech.

Lašák: Konec výmluv

Fakt, že v přípravě kvalita nahradila kvantitu, je jeden z důkazů toho, že chtějí pod Ještědem dělat hokej jinak než v předchozích sezonách, kdy ambiciózní tým končil před branami play-off.

„To je ten klíč k úspěchu. Musíme být silní, rychlí a mít hodně sil. Ta příprava, která tu byla, by se měla promítnout. Podmínky pro nás letos byly vytvořené takovým způsobem, že budou muset padat hlavy, pokud nebudeme hrát dobře. Už je konec výmluv, všechno záleží na nás,“ podotýká Lašák vědom si nutnosti uspět v příštím ročníku.

Jen jestli podobná slova ještě nezvyšují tlak na mužstvo, jehož členové ze všech stran slýchají, že letos by byly hokejové nezdary snad až tragédií. „Tlak je jen takový, jaký si sám hráč připustí. Já žádný tlak necítím, všechno je úplně v pohodě. Je tady skvělá pracovní morálka, v tomhle problém nevidím,“ dodává Michal Birner v úvodu druhé a zcela jistě stěžejní části letní přípravy. První přípravné utkání čeká Severočechy příští čtvrtek, kdy se na domácím střetnou s ruským Metallurgem Novokuzněck.

autor: David Nyč
Spustit audio