Od jara fungují na Českolipsku drážní půjčovny kol. Největší nápor zažívají ale v létě

7. srpen 2015

Na severu Čech fungují drážní půjčovny kol v Ústeckém kraji a to v Děčíně, Lovosicích nebo Roudnici nad Labem. Na jaře otevřely České dráhy stejné půjčovny v Libereckém kraji - v Doksech a Mimoni na Českolipsku. Teď lidé mohou bez problémů kombinovat výlet vlakem s cykloturistikou. Největší zájem je v půjčovně na nádraží u Máchova jezera o dětská kola.

Půjčovna kol je nově na nádraží v Doksech. Na výletníky jich tam čeká deset. Nechybí dětská, dámská, pánská i s dětskou sedačkou. Kolo, které si lidé půjčí v Doksech a vyrazí na něm do okolí, nemusí vracet přímo v Doksech.

„Můžete ho vrátit v Doksech, ale i ve stanici Mimoň nebo v České Lípě, ale v rámci pracovní doby. Musíme zákazníky upozornit, v kolik se pokladny otevírají a zavírají, aby nepřijeli pozdě,“ vysvětlovala v dubnu, kdy se na Českolipsku otevřely drážní půjčovny kol, pokladní dokského nádraží Ivana Tomková.

Martin Špaček z Českých drah tehdy hýřil optimismem: „Víme, že zájemců bude hodně, protože denně jsou procesí s dotazy. Vypadá to, že v květnu bude spíš vyprodáno. Přijdete, zaťukáte na okénko a může se stát, že se na vás pokladní pěkně usměje, ale řekne, že kola nemají. Lepší by bylo si kolo v té hlavní turistické sezoně rezervovat dopředu.“

A jak to vypadá po čtvrt roce?

„Když si lidé přijdou půjčit kola, musí se na ně nejprve podívat a vybrat si jaké chtějí. Pak s nimi sepíšeme smlouvu a teprve pak jim ho půjčíme,“ říká Věra Havelková, pokladní nádraží v Doksech a pokračuje: „Mezi lidmi se to hodně rozkřiklo, především tady v Doksech. Lidé si stihli povědět, že máme nová kola a celé se to hodně rozeběhlo,“ chrlí informace pokladní.

„Většinou se kola půjčují denně. Včera to byla čtyři kola. Dneska si má paní přijít pro dvě kola, z toho jedno bude dětské. Kdyby lidé přišli pro dětská kola zítra, a ti dnešní ho ještě nevrátili, tak tam mají dětská kola i na zítra. Musíme udělat poznámku, že to dětské kola se musí rezervovat na daný den, aby tady bylo.“

Podle Havelkové není rezervace nutná, ale je to lepší. Zatím kola lidé vrací v pořádku. Když se náhodou rozbije, tak se k tomu i lidé přiznají. Ani jedno z kol zatím nikdo neukradl. Všechna jsou totiž kvůli možnému odcizení registrovaná v Centrálním registru kol.

Spustit audio