Kuchaři základních škol se v Liberci učí vařit pro děti zdravě – například jídla z ryb, luštěnin nebo brokolice

20. srpen 2015

Co uvařit dětem k obědu tak, aby to bylo zdravé, hezké na pohled, vyvážené a zároveň jim chutnalo? Tím si láme hlavu nejedna kuchařka školní jídelny. Aby vyšly ze stereotypu a naučily se používat i méně známé nebo oblíbené potraviny, připravil pro ně Liberecký kraj Kurz vaření.

Prostory libereckého Gymnázia a Střední odborné školy pedagogické v Jeronýmově ulici se už naplnily zvídavými kuchařkami.

Hlavním smyslem kurzu je zbavit se stereotypu. Stále vařit jen brambory, knedlíky, těstoviny nebo rýži dokola moc kombinací nedává. Nějak se pozapomnělo, že třeba příloh je nepřeberné množství, jen je umět připravit.

I taková pohanka, která leckomu nevoní, se dá uvařit velmi chutně. A co například bulgur, quinoa, špaldové kernotto nebo luštěniny jako cizrna, fazole, červená čočka. To jsou všechno potraviny, které znaly naše prababičky a babičky a z našeho jídelníčku téměř vymizely.

Dalším příkladem je maso. Proč jíst jen vepřové, hovězí nebo kuřecí? Výborné jsou ryby, ať už sladkovodní nebo mořské, krůtí, telecí, jehněčí nebo králičí maso. Důležité je ale upravit ho tak, aby lahodilo všem smyslům - zraku, čichu i chuti.

Smyslem kurzu je vymýtit předsudky jak těch, co vaří, tak i strávníků. Aby žádné dítě na otázku, co mělo k obědu neodpovídalo: „Nějaké maso, rýži a uho, tedy "univerzální hnědou omáčku"“. Místo toho by mohlo rodičům říct: „Dnes jsme měli candáta s citrónovou omáčkou a zeleninovým kuskusem.“

No řekněte sami, nezní to lépe?

autor: Eva Malá
Spustit audio