Budoucnost interního oddělení v nemocnici ve Frýdlantu na Liberecku je ohrožená

27. srpen 2015

Ve Frýdlantu na Liberecku se stále hraje o budoucnost interního oddělení tamní městské nemocnice. Společnost Euroclinicum, která si nemocnici pronajímá, oznámila, že 1. září 2015 zruší kvůli nedostatku atestovaných lékařů 35 akutních interních lůžek. Pro město a pacienty by to po zrušení porodnice a dětského oddělení byla další citelná rána.

„Katastrofa, protože třeba můj manžel je každý podzim na JIP, protože je srdcař a cévař. A teď si vezměte, že ho budou vozit třeba do Jablonce, Liberce nebo Turnova. A člověk za ním nemůže každý den jako tady ve Frýdlantu. Manžel je z toho taky na nervy, protože neví, kam se poděje,“ doslova naříká paní Marie z Frýdlantu.

Čím dál nervóznější z data 1. září je taky starosta Frýdlantu Dan Ramzer z ODS. Trvá na tom, aby nájemce nemocnice, společnost Euroclinicum, interní lůžka zachovala, byť by to bylo jen pět nebo deset míst.

„V případě, že na to nebude v krátké době reflektováno, jsme připraveni jim dát výpověď z nájmu. Mezitím bude probíhat intenzívní jednání o zajištění zdravotnické péče tady ve Frýdlantu. Jsme schopni tu smlouvu vypovědět během tří měsíců.“

Ale co bude dál, ptá se paní Marie. Máte někoho jiného, kdo do Frýdlantského výběžku, kde lišky dávají dobrou noc, pošle dostatek internistů? „Teď je otázka jestli to vezme někdo kompetentní, kdo by to tady rozjel.“

Provizorní řešení firmy Euroclinicum se frýdlantským zastupitelům nelíbí

Jednatel společnosti Euroclinicum, která vlastní s.r.o. Nemocnice Frýdlant Zdeněk Kubr představil včera (26.8.) městským zastupitelům kompromisní řešení: provoz denní interní ambulance s atestovanými lékaři.

„Přes den se postaráme ambulantní péčí nebo tím, že budeme rozhodovat o pacientovi, jestli si na náš stacionář lehne. Že je to pacient, který teď potřebuje uložit na postel a sledovat. Případně mu poskytnout nějakou základní medikamentózní léčbu. Samozřejmě taková ošetřovatelská lůžka na našem interním oddělení zůstávají pod vedením našeho zkušeného primáře internisty.“

Frýdlantským zastupitelům se ale tohle řešení nelíbí. Tvrdí, že stále tu bude více než 400 pacientů ročně, které bude muset vozit záchranka mimo provozní dobu ambulance jinam. Dojezdová vzdálenost se pro řadu pacientů třeba z Andělky nebo Dětřichovce prodlouží, a může je to ohrozit, konstatuje Dan Ramzer.

„Nemocnice vznikla jako všeobecná nemocnice pro spádovou oblast Frýdlantska zhruba pro 25 tisíc obyvatel a my se s tím nehodláme smířit.“

Frýdlant jedná s Libereckým krajem o nových spádových oblastech

Město teď bude posílat nájemci nemocnice vytýkací dopis. Zároveň už jedná s Libereckým krajem o způsobu řešení situace. Pokud dojde ke zrušení akutních lůžek interny ve Frýdlantu, budou se muset měnit spádové oblasti pro pacienty z celého kraje.

„Jsou to taky nějaké změny kapacitní a přístrojové v Liberci, dojde k obrovským změnám v záchranné službě. My se musíme zbavit jako nemocnice Liberec spádové oblasti Český Dub, Hodkovice, přesunout je do Turnova, oblast Lomnice nad Popelkou, Železný Brod bude muset do Semil. Tato změna tedy vyvolá velké šachy,“ vysvětluje generální ředitel liberecké nemocnice Luděk Nečesaný.

Spustit audio