V Železném Brodě se tři dny kouzlilo se sklem

20. září 2015

Chůze po skle, hra na skleněnou harfu, kahan, ze kterého sálá plamen horký 900 stupňů Celsia, mobilní sklářská huť, diamantový kotouč a spousta dalšího byla o víkendu k vidění v Železném Brodě. Proměnil se ve skleněné městečko.

Devátý ročník oslav sklářského řemeslal, který začal v pátek a trval do nedělního odpoledne, si už nenechaly ujít stovky lidí. Ti tak třeba mohli slyšet nejen netypický zvuk nástroje, který měl také netypický vzhled - flétna se hudebníkovi ztrácela pod rukama, protože byla z čirého skla. Kromě flétny bylo na pódiu také skleněné dijeridoo a skleněná harfa.

Před kinem zatím probíhala zábava pro otrlejší - chození po skleněných střepech. Zkoušel to Šimon a soudě podle jeho úsměvu – nebylo to tak strašidelné, jak to vypadalo.

Ve skleněném městečku si mohli lidé prohlédnout otevřené galerie, muzea, nahlédnout do ateliérů místních výtvarníků a firem. „Největší zájem byl ovšem o místa, kde si lidé sami mohli něco vyzkoušet,“ potvrzuje jedna z organizátorek Iva Chaloupková.

V uměleckoprůmyslové škole ukazovala, jak se vyrábějí korálky, studentka Zdeňka Strohelmová. "Sklářské řemeslo je studené a teplé, teplé tam, kde se hmota taví, a pak studené, protože přijde na řadu výroba," vysvětlovala.

Kromě hutí, dílen s kahany, kulíren, pasíren je ve škole také brusírna, kde návštěvníky provázel student Karel Kortan.

autor: sas
Spustit audio