Lidé z Nové Vsi u Chrastavy mají opravenou silnici, nové mosty i pobřežní zdi. 5 let po povodních

20. listopad 2015

Liberecký kraj si může v kolonce oprav po katastrofálních povodních v roku 2010 zaškrtnout „hotovo“. Poslední opravený úsek, páteřní silnice z Chrastavy přes Novou Ves do Mníšku, se 18. listopadu slavnostně otevřel.

„Jsme rádi, protože to bylo pro nás řidiče takovou dlouhou dobu obtížné na ježdění. Vyhýbat se té stavbě a těm mašinám všem,“ raduje se Kristýna Sedláčková z Nové Vsi, která musela řadu měsíců jezdit domů po polních cestách.

Opravu silnice, výstavbu ochranných zdí a mostů nešlo dělat jinak než za provozu. Proto to bylo podle Petra Kadlece z Krajské správy silnic náročné i pro dělníky.
„Pohybovali se nám tady místní lidé po staveništi, takže museli být maximálně opatrní, aby nedošlo k úrazu.“

Samotnou stavbu podle něj navíc provázela řada komplikací, kvůli kterým se musela na čas i zastavit. Na každém metru bylo jiné podloží, dělníci narazili na propustky nebo na staré náhony k bývalým fabrikám a mlýnům, o kterých nikdo nevěděl.

„Nejvíc práce bylo kolem výstavby nových opěrných zdí u řeky Jeřice, kde bylo nutné odtěžit velký kus té komunikace.“

„To nejhorší snad máme za sebou,“ doufá nezávislá starostka Renata Hajnová a dodává: „Velice jsme si oddechli a znamená to pro nás dobré spojení s okolními vesnicemi, s Mníškem a Libercem. Škoda ale, že jsme úplně poslední v Libereckém kraji, kde skončily opravy po povodních. Stále tvrdili, že nejsou peníze. Čekalo se na dotaci. Když pak přišla, šlo to ráz naráz.“

Díky opravám po povodních se dočká Nová Ves poprvé v historii chodníků po celé  čtyřkilometrové délce vesnice

Peníze na opravy má kraj slíbené od státu, zatím musel vše platit ze svého

Liberecký hejtman Martin Půta z hnutí Starostové a nezávislí se nechce vymlouvat na minulou krajskou vládu, která musela řešit spoustu problémů s obnovou kraje po povodních v roce 2010. Zkrátka a dobře, dotaci na opravu silnic na Chrastavsku se jim podařilo sehnat až před dvěma lety.

„Teprve v létě 2013 se nám podařilo sehnat potřebných 500 miliónů korun. Respektive příslib, že je od státu dostaneme. Začalo se stavět až na jaře 2014, ta příprava stavby kraji trvala opravdu dlouho. Pak se rok a půl stavělo, to si myslím, že bylo v pořádku, Problém ale je, že stále ty peníze od státu nemáme, platili jsme to ze svého rozpočtu.“

Sama obec měla víc štěstí - dostala od státu 7 miliónů korun na chodníky, které ve vesnici nikdy nebyly a lidé po nich už podle starostky dlouho volali.

„Povedou přes celou obec a jsou bezbariérové,“ upřesňuje starostka. Termín dokončení je květen příštího roku.

Letos v prosinci by se měla také otevřít silnice přes Mlýnici, spojka z Nové Vsi na Frýdlant. Místní navíc věří, že se cestářům podaří opravit nový úsek silnice u Mníšku, kde se cesta začala lehce vlnit.

Spustit audio