Vyšetřovatelé začali zjišťovat příčiny požáru v turnovské továrně, při kterém zemřeli dva lidé

8. prosinec 2015

Vyšetřovatelé policie a hasičů začali zjišťovat příčinu požáru v turnovské firmě AGBA. 3. prosince tam zemřeli dva lidé a další dva utrpěli těžká zranění. Likvidace výbuchu a následného požáru si vyžádala čtyři dny. Speciálně vycvičení hasiči včera (7.12.) zajišťovali trosky tak, aby se v nich mohl vyšetřovací tým bezpečně pohybovat. Jejich velitelem je David Síla.

„Prioritní je bezpečnost,“ hlásí velitel speciálního vyprošťovacího týmu USAR z Prahy David Síla. Záchranáři zpevňovali výztužemi konstrukci zdevastované haly tak, aby se v ní mohli bezpečně pohybovat vyšetřovatelé.

„Průhyb těch předpjatých panelů je značný, je vidět destrukce spodní vrstvy betonu. Tam skutečně hrozí, že je na hraně své ztráty stability,“ konstatuje velitel semilských hasičů Jiří Kovalský.

Hasiči navíc podle něj navíc hlídají poslední skryté ohnisko. „Je v místě, kam máme zcela zamezený přístup. Je to rozhodnutí statika a velitele zásahu, takže ho nemůžeme úplně dohasit. Místo ale nevykazuje teplotu vyšší než 40 stupňů Celsia, máme to zkontrolované termokamerou. S ohledem na vyhořelý materiál neočekáváme, že by nám to mělo nějak zkomplikovat situaci.“

Tým USAR si přivezl podle Davida Síly i vlastní techniku - pily, rozbrusy, agregáty, centrálu. Během pondělí tento speciální tým hasičů areál zabezpečil a dnes (8.12.) by na jejich místo měli naplno začít pracovat vyšetřovatelé, kteří pracují s několika verzemi - mohlo se jednat o technickou závadu, neopatrnost a vyloučený není ani úmysl.

Podnik na výrobu autolékárniček a autokosmetiku už obnovil výrobu. Vedení firmy podle jednatele Jana Holase bude spolupracovat s policisty na objasnění celé tragédie, která si vyžádala dvě oběti.

Spustit audio