Zámek v Zákupech na Českolipsku je na zimu uzavřený. Nejen kvůli restaurování

29. prosinec 2015

Zámek v Zákupech na Českolipsku se na zimu pro veřejnost uzavřel a postupně dojde k jeho zazimování. Například nábytek bude schovaný pod látkovými obaly a porcelán počká na novou sezonu zabalený v odkyseleném papíru. Přesto nezůstanou interiéry zámku prázdné. Už během roku začali odborníci s restaurováním některých místností a přes zimu budou pokračovat.

Zákupský zámek je jako spousta dalších přes zimu zavřený. Přestože je zima, sníh chybí a podle kastelána zámku Petra Weisse sychravé a vlhké počasí interiérům nesvědčí.

„Tím, že se tady netopí ani netemperuje, není ani možnost jak, tak ta vlhkost způsobuje největší škody. To je důvod proč nemůže být zámek přístupný celoročně.“

Některé místnosti byly během roku přístupné mimořádně. Byla to část zámku, kde za provozu odborníci restaurovali některé části interiérů.

„Tuto část zámku budeme zpřístupňovat v nové sezoně, protože fáze restaurátorských prací pokročí tak, že interiéry budou téměř v pořádku,“ doplňuje kastelán.

Zazimovaný zámek v zákupech

Kromě lešení uprostřed místnosti, dvou křídel dveří položených na historické podlaze a jedné olejomalby tam zatím není nic. Do dalších hostinských pokojů umístí příběhy dalších Habsburků, kteří do Zákup jezdili.

„Nejprve se tu během letních prázdnin restauroval strop od Josefa Navrátila. Byl to nejpoškozenější strop tady na zámku. Restaurovali se tapety během října a listopadu. Ty jsou původní papírové z poloviny 19. století.“

O několik místností dál je vše kryté igelitem. Důvodem je příprava na malování. V místnosti byla dožilá, novodobá omítka a vidět jsou i restaurátorské sondy. Díky nim se našla původní barevnost výmalby a podle ní se bude místnost rekonstruovat. Tím práce na zámku v zimě nekončí.

„V dalších dvou pokojích došlo k odstranění nečistot z parketové podlahy. Tady jsme na surových parketách. Přes zimu nás tu čeká voskování. To jsou také pokoje, kde nás čeká výmalba další sezonu. V průběhu příštího roku budou místnosti i vybavením zahrnuté do plánované trasy hostinských pokojů,“ dodává Petr Weiss.

Zámek se pro veřejnost opět otevře příští rok na Zelený čtvrtek. 24. března.

Spustit audio