Nemocnice ve Frýdlantu a v Semilech musely zrušit interní oddělení. Liberecká nemocnice teď nestíhá

5. leden 2016

Liberecká krajská nemocnice začíná mít velké problémy s vysokým počtem pacientů, kteří potřebují hospitalizaci. Po tom, co nemocnice ve Frýdlantě a v Semilech zrušily kvůli nedostatku lékařů svá interní oddělení, vozí sanitky nejvíc pacientů právě do Liberce. Tamní interna ale nestíhá. A to přesto, že ve frýdlantské a semilské nemocnici zůstaly interní ambulance, ve kterých lékaři ošetřují pacienty s méně závažnými diagnózami.

„Mám cukrovku a jsem kardiak, internu potřebuji. Teď si nás vzal pod křídla Liberec,“ říká paní Libuše ze Semil, častá pacientka semilské interny.

Po tom, co bylo oddělení zrušené, vozí sanitky pacienty nejen do Liberce, ale taky do Turnova, Jablonce a do Jilemnice. Klade to velké nároky na záchrannou službu. Její náklady vzrostly o milióny korun.

Paní Lída ze Slané se nediví, že lidé volají často sanitu. Rodiny je kvůli pracovnímu vytížení vozit nemohou. Ze Semil je to nejblíž do Jilemnice, tam zatím podle ředitelky semilské nemocnice Aleny Kuželové není nárůst pacientů vysoký, jen kolem deseti procent.

V Krajské nemocnici v Liberci chybí lůžka i lékaři

Horší je situace v Krajské nemocnici v Liberci. Ta už byla na hraně po tom, co internu zrušil Frýdlant. Když k nim sanitky začali svážet i řadu pacientů ze Semilska, museli narychlo zřídit další akutní interní lůžka, i když se potýkají s nedostatkem místa a taky lékařů, vysvětluje předseda krajské lékaře komory Jan Melč.

„Musela se narychlo zřídit nová interní lůžka, bohužel to je na úkor oborů, jako je rehabilitace nebo kožní. Liberecká nemocnice totiž bojuje s nedostatkem vhodných budov.“

Podle přednosty libereckého Centra interních oborů Tomáše Klimoviče bude muset nemocnice vybudovat s velkými náklady další novou interní stanici. Počet pacientů může totiž nárůst třeba během chřipkové epidemie, kdy se u pacientů se závažnými interními diagnózami často stav zhoršuje.

Problém je ale také s nedostatkem lékařů. I poměrně atraktivní Liberec je těžko hledá. Nejsou kromě Prahy v celém Česku.

„Důvodem je to, že jsme s "velkou slávou" rozbili náš dobrý atestační systém,“ dodává Klimovič. Navíc české lékaře dokáže přeplatit nedaleká nemocnice v německé Žitavě.

Spustit audio