Pacienty v některých menších nemocnicích v Libereckém kraji nemá kdo léčit. Chybějí lékaři

13. leden 2016

Menší nemocnice v Libereckém kraji zažívají krizi. Chybějí jim lékaři. Zrušila se i některá oddělení. Například interny ve Frýdlantu a v Semilech. Záchranka vozí pacienty hlavně do Liberce. Tamní nemocnice sice zvýšila počet lůžek, ale pro narůstající počet pacientů nemá taky dostatek doktorů.

„Minimálně bychom potřebovali v této zátěži čtyři, pět nových lékařů,“ konstatuje přednosta libereckého Centra interních oborů Tomáš Klimovič.

Nemocnice nabízí dokonce odměnu 20.000 korun těm, kteří internistu doporučí. Lákavá by mohla být i stipendia ve výši 1.000 až 5.000 korun, která teď nemocnice v Liberci připravuje.

Podle předsedy krajského sdružení České lékařské komory Jana Mečla by se tím budoucí lékaři zavazovali, že budou pracovat v určených nemocnicích několik let.

Budou v nemocnicích sloužit cizinci?

Liberecká nemocnice nechce zatím přijímat cizince. Podle doktora Mečla by ale na řadě oddělení pracovat mohli. „V dnešní době můžeme být pomalu rádi za každého kolegu. Lékaři z Ukrajiny nemají až zas tak velký problém s jazykem. Pokud jsou to lékaři z Asie, tak tam je jazyková bariéra poměrně velká. Na odděleních, kde musíme s pacienty hodně mluvit, kde ten cit pro jazyk má nemalý význam, tak tam se příliš neuplatní. Ale v oborech jako je anesteziologie nebo radiologie ano.“

Podle předního českého odborníka na zdravotnictví Davida Marxe by mohla řada lékařů upřednostnit práci v Česku díky připravovanému navýšení mezd a zlepšení systému vzdělávání. V každém případě by podle něj ale už vláda neměla váhat s prováděním zásadních změn ve zdravotnictví.

Změny ve zdravotnictví je potřeba pečlivě naplánovat

Menší nemocnice mohou sloužit například k doléčování pacientů, nejvíc odborníků a nejlepší technologie by pak měly zamířit do velkých nemocnic, připomíná zdravotnický expert.

„Drtivá většina naší populace je starší a tomu by mělo odpovídat to, co máme v těch nemocnicích. Máme poměrně hustou silniční síť, kvalitní záchranky i leteckou záchrannou službu, to umožňuje pacienta rychle dopravit, kam je potřeba.“

Plánované rozšiřování a modernizace Krajské nemocnice v Liberci je podle Davida Marxe správná cesta. Jak ale zdůrazňuje, postupné změny v síti nemocnic by se měly v celém Česku dobře naplánovat, aby nedocházelo k živelnému rušení některých nemocničních oddělení a kolapsům ve zdravotnických zařízeních, které jsou nucené jejich péči převzít.

Spustit audio