Bedřichov: ledové sochy, ukázka záchrany z laviny a hlavně spousta čestvého sněhu

17. leden 2016

Bedřichovský areál Malinovka v Jizerkách praskal o víkendu ve švech. Počasí ideální. Vlek v sobotu zadarmo a ještě tady byl připraven program, aby si návštěvníci hor skutečně nefalšovaný první zimní víkend s přírodním sněhem užili.

Podívat se přišly také Bianka a Monika s dětmi. „Jsme zvědaví hlavně na ledosochařství,“ řekla první z nich. A Monika pak dodala, že je přilákala i chystaná ukázka práce Horské služby. Děti by se také rády svezly na skútru, který kvůli tomu záchranáři do Bedřichova přivezli.

Ledosochání měla na starosti Michala Švitorková. A tvořit se měly pohádkové postavy. „Sochat je bude sochař, profesionál. Není to zase taková legrace,“ řekla. Hotová socha zůstane v Bedřichově celou zimu. Jak místní doufají - tedy až do jara.

Víkend v Bedřichově - Malinovce

Práci horských záchranářů přiblížil zájemcům z návštěvníků Bedřichova Libor Čech. Tedy práci při záchraně lidí z laviny. „Lidé by si neměli vždy zjistit, jestli Horská služba nevyhlásila lavinové nebezpečí a podle toho se řídit,“ připomněl starou pravdu. A pokud už se do hor přesto vydají? Mají si něco vzít s sebou? „Někteří lidé nemají žádné prostředky , pak jsou ti, kteří mají třeba lavinový elektronický vyhledávač, nějakou lopatu. No a pak lyžaři na skialpech, ti už tu výbavu mají a hlavně s námi většinou svůj pohyb v terénu konzultují.“

Na otázku, jak dlouho má člověk šanci přežít v lavině, podle Čecha odpověď není. „Na to neodpoví ani největší odborník na světe. Lavina například strhla člověka do hustého křoví , kde se vytvořila vzduchová kapsa, takže tam vydržel dvacet hodin.“

Horský záchranář Libor Čech při zahájení zimní sezony v Bedřichově

Zimní odpoledne v Bedřichově se neobešlo ani bez soutěží pro děti. Ty se třeba mohly vyzkoušet chůzi ve sněžnicích.

autor: Eva Malá
Spustit audio