Budovaný obchvat Dubé - očekávaný i obávaný

26. leden 2016

Budovaný obchvat města Dubá u České Lípy má být hotový ke konci roku. Silnice bude odklánět nákladní dopravu mimo město, a tak se uleví přetíženému centru. Stavba nové dopravní smyčky ale u obyvatel Dubé nemá jen pozitivní ohlasy.

Dubá je závislá na turistickém ruchu. Podle některých tamních obyvatel může stavba z města odvést nejen nákladní auta, ale i turisty. Jiní se těší na klid a větší bezpečnost.

„Dubá si oddychne od těch velkých náklaďáků, určitě to bude bezpečnější pro chodce,“ kvitují výstavbu obchvatu někteří z obyvatel Dubé. Tento názor ale nesdílejí všichni.

„Bude se to tady vylidňovat, jezdit sem budou akorát ti, co tu mají chalupy, jinak to bude mrtvé město,“ obává se Miloslava Fleglová, obyvatelka Dubé. „Provozuji živnost a myslím, že utrpí všichni, některé prodejny možná i zaniknou,“ dodává.

Přejít silnici I/9, která je hlavním tahem směrem z České Lípy na Prahu, je pro chodce často problém. Denně po ní projedou stovky aut, a jak potvrzuje nezávislá starostka Dubé Zdeňka Šepsová, s rychlostí si řidiči hlavu nelámou.

„Auta nedodržují předepsanou rychlost. Když chodec vstoupí na přechod, tak by měla auta dát přednost, ale stává se, že z jedné strany auto zastaví, ale z druhé strany to auto ještě projede.“

Podle Zdeňky Šepsové obchvat prospěje nejen obyvatelům města, ale i turistům a chalupářům: „Jsme odkázaní na turisty a myslím, že i ti budou rádi, když se tady doprava zklidní a cyklisté se nebudou muset obávat, že je někdo na silnici srazí. Opodstatněná není ani obava některých našich živnostníků, že by poté, co bude obchvat v provozu, mohli být jejich zisky menší.“

Spustit audio