Hejnice mají novou kanalizaci za 50 milionů. Pokud se k ní lidé nepřipojí, městu hrozí i pokuta

29. leden 2016

V Hejnicích na Frýdlantsku rozšířili kanalizaci za zhruba 50 milionů korun. Více než polovinu financí získalo město z evropských fondů.

Někteří obyvatelé ovšem s připojením váhají. Většinou nechtějí investovat do přípojky nebo přečerpávací stanice. Vadí jim i cena stočného. Na Frýdlantsku je totiž nejdražší v Libereckém kraji. „Cena vody je pro mě příšerná, jsem sama a měsíčně platím kolem šesti set korun," stěžuje si Jaroslava Humlová z Hejnic.

Podle Petra Olišara, ředitele společnosti Frýdlantská vodárenská, jsou tři způsoby, jak legálně likvidovat odpadní vodu – připojením na kanalizaci, pomocí domovní čistírny nebo pomocí bezodtoké jímky: „Napojení na kanalizaci v tomto terénu se jeví jako nejvýhodnější,“ říká a vypočítává: „Odvoz bezodtoké jímkymůže čtyřčlennou rodinu stát ročně i přes patnáct tisíc korun, provoz domácí čistírny 6 tis a na stočném, když zůstane cena jako v letošním roce, tak kolem 6,5 tis korun.“

Pokud se do dubna v Hejnicích a sousedním Ferdinandově připojení ke kanalizaci nevyřeší, hrozí městu vracení dotace a zaplacení penále, což může být až 60 milionů korun.

autor: Eva Malá
Spustit audio