Na Máchovo jezero se vrací sportovní rybolov – po téměř 30 letech

12. únor 2016

Na Máchově jezeře na Českolipsku bylo možné rybařit naposledy na přelomu 80. a 90. let. Pro státní rybářství tehdy nemělo chytání ryb na jezeře význam, a proto sportovní rybolov skončil. Teď se ale vrací. Zájemci budou mít na výběr ze tří míst.

„Jsou tu vytyčené určité úseky pro sportovní rybolov, bude se tu lovit ze břehu,“ vysvětluje Jiří Holub z obecně prospěšné společnosti Máchovo jezero a pokračuje: „Uvažujeme, že později by se mohlo lovit z loděk, vše záleží na dalším vývoji rybí obsádky.“ Dvě místa rybolovu mají vzniknout ve Starých Splavech, jedno v Doksech.

„Uvažujeme o postavení rybářských mol, to vše ale bude záviset na jednání s CHKO Kokořínsko – Máchův kraj, pod kterou oblast jezera spadá,“ dodává Jiří Holub.

Máchovo jezero - vlevo část místa, které má být určeno k rybolovu

Na hlavní pláži, která je v letní sezóně využívaná návštěvníky, se rybolov provozovat nebude. „Místo není vhodné pro rybáře. Dno ani hloubka vody neodpovídá jejich potřebám," říká Vladimír Reichert, ředitel společnosti Regata, která se o hlavní pláž stará.

První povolenky by obecně prospěšná společnost Máchovo jezero měla začít vydávat v březnu. Rybáři mohou chytat od dubna.

Nově zavedený sportovní rybolov prospěje jezeru i tím, že by měl snížit počet takzvaných bílých ryb, které nejsou vhodné pro ekosystém jezera.

Spustit audio